maandag, 10. januari 2011 - 9:11

Professionals luiden noodklok over positie Turks-Nederlandse jeugd

Een tiental Turks-Nederlandse professionals, die werkzaam zijn in het bedrijfsleven en in het maatschappelijk middenveld, luidt de noodklok. Zij maken zich zorgen over de positie van de Turks-Nederlandse jongeren in Nederland. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

In een open brief aan de Volkskrant laten de professionals weten dat de binding van de Turks-Nederlandse jongeren met de Nederlandse samenleving in rap tempo afneemt, waardoor deze jongeren in een isolement dreigen te raken. Ook melden zij dat een groeiende groep Turks-Nederlandse jongeren kampt met psychische problemen, in apathie vervalt, vatbaar is voor islamitische radicalisering en afglijdt naar het criminele circuit.

Volgens de professionals wordt deze situatie enerzijds gecreëerd door het gure maatschappelijke klimaat (steeds meer jongeren hebben het gevoel tweederangs burgers te zijn en dat ook te zullen blijven'), anderzijds door een gebrek aan leiderschap binnen de Turkse gemeenschap.

Door het gebrek aan binding met de Nederlandse samenleving zijn de jongeren sneller vatbaar voor criminaliteit en islamitische radicalisering.
De professionals willen dat deze problematiek hoger op de agenda komt.
'Ze moeten het gevoel krijgen dat hun toekomst in Nederland ligt', aldus de opstellers van de brief.
Provincie:
Tag(s):