woensdag, 12. januari 2011 - 17:23 Update: 08-07-2014 0:31

Providers bereiden zich voor op opraken internetadressen

Den Haag

'Door een groeiend gebruik van het internet raakt de huidige wereldwijde voorraad IPv4-internetadressen (Internet Protocol versie 4) binnen enkele maanden op’. Dat blijkt uit periodiek onderzoek dat TNO uitvoert voor Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I).

‘Gelukkig stijgt het gebruik van de nieuwe adresreeks IPv6 en bereiden steeds meer internetproviders en andere organisaties zich actief voor op de nieuwe standaard.' Volgens minister Verhagen ontstaan niet direct onoverkomelijke problemen voor consumenten als de IPv4 nummers op zijn.

"Het internet blijft werken, maar voor een verdere groei van internet is een snelle uitrol van IPv6 wel van belang. Zeker in landen in Azië gaat de uitrol snel, omdat het aantal internetgebruikers daar explosief toeneemt. Willen we na 2011 bijvoorbeeld kunnen bellen via internet met iemand in China die alleen gebruikt maakt van IPv6 , dan moeten de servers en routers in Nederland vervangen zijn om IPv6 te kunnen gebruiken,"aldus Verhagen.

Door het oprichten en ondersteunen van de Taskforce IPv6 (www.ipv6-taskforce.nl) heeft EL&I de afgelopen jaren meegeholpen om de markt bewust te maken van de noodzaak snel over te schakelen op IPv6. Om zelf ook het goede voorbeeld te geven staat IPv6 sinds kort ook op de 'pas toe of leg uit'-lijst van Open Standaarden.

De uitrol van IPv6 zal daarmee versneld worden, omdat het Rijk bij de aanschaf van nieuwe ICT-apparatuur uit moet gaan van apparatuur die IPv6 compatibel is. Daarnaast krijgt de IPv6 taskforce dit jaar van EL&I een extra injectie om zich meer te kunnen concentreren op de ondersteuning van de uitrol van IPv6 binnen het bedrijfsleven, MKB en overheidsorganisaties.

IP-adres
Elke computer op het internet heeft een adres. Door deze zogenaamde IP-adressen is er communicatie over het internet mogelijk. Inmiddels is nog maar ongeveer twee procent van de wereldwijde beschikbare voorraad 'oude' IPv4-adressen over. Met name de snelle groei in landen in Azië zorgt voor een snellere uitputting van de oude voorraad IP-adressen.

Het antwoord op de schaarste is de opvolger van IPv4 namelijk IPv6. Die kan voorzien in de enorme groei van het aantal benodigde adressen op internet. De aanvragen voor de nieuwe IPv6-adressen stijgen gestaag, zo blijkt uit de meting van TNO. Ook het gebruik is het afgelopen halfjaar weer licht gestegen in Nederland.

Veel internetproviders, waaronder vooral de groten en de mobiele operators, zijn inmiddels bezig met het introduceren van IPv6 in hun netwerk. Sinds de vorige meting is er nu één provider die grootschalig IPv6 aanbiedt aan consumenten. Op de zakelijke markt is er meer aanbod en is het aantal aanbieders licht gegroeid.
Categorie:
Tag(s):