dinsdag, 1. november 2011 - 13:37

Provinciale Staten Utrecht negeren aangenomen burgerinitiatief tegen megastallen

Utrecht

De Provinciale Staten Utrecht hebben de deur geopend voor megastallen in de provincie. Dit was de uitkomst van een stemming over de Landbouwvisie afgelopen nacht, ondanks een eerder dit jaar unaniem door de Staten aangenomen burgerinitiatief van 15.000 Utrechters tegen megastallen.

Milieudefensie voerde gisteren actie bij het provinciehuis om de Statenleden te herinneren aan hun belofte.

“Helaas houden de Staten zich niet aan het aangenomen burgerinitiatief en zetten daarmee de deur open voor megastallen in de provincie,” aldus Klaas Breunissen van Milieudefensie. De organisatie voert actie tegen megastallen omdat deze intensieve veehouderij slecht is voor mens, dier en milieu. In dergelijke stallen kan er geen vrije uitloop voor dieren worden gerealiseerd. De stallen zijn een een bron van lokale milieuvervuiling door fijnstof en dragen bij aan het mestoverschot.

Met deze koerswijziging negeren de provinciale Staten Utrecht de maatschappelijke onrust over megastallen, die ook bleek uit de maatschappelijke dialoog die op verzoek van staatssecretaris Bleker werd gevoerd. Het kabinet komt dit najaar met een standpunt. Milieudefensie start vandaag dan ook een campagne voor een landelijk verbod tegen megastallen. Breunissen: “Niet alleen in Utrecht zijn burgers megastallen zat, de maatschappelijke onrust is in heel Nederland groot. Kabinet en parlement moeten dan ook inzetten op een landelijk verbod op megastallen.”

Milieudefensie verzamelt in de campagne voor een verbod op megastallen tekeningen. Mensen kunnen op www.dierenindewei.nl een tekening van hun favoriete boerderijdier maken. Milieudefensie laat de verzamelde tekeningen afdrukken in een mega-advertentie in een landelijk dagblad, om aan politici duidelijk te maken dat er veel weerstand is tegen megastallen.
Provincie:
Tag(s):