woensdag, 26. oktober 2011 - 17:19

Provincie Friesland verhuist terug naar huis

Leeuwarden

Het is zover: op maandag 7 november gaan de provincieambtenaren van Friesland in het nieuwe Provinsjehûs aan het werk.

'Na vijf jaar verhuizen ze van hun tijdelijke huisvesting aan de Snekertrekweg terug naar een splinternieuw, modern gebouw aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Het nieuwe Provinsjehûs biedt onderdak aan 900 ambtenaren', meldt de provincie woensdag.

Aan de Tweebaksmarkt verrees de afgelopen jaren een strak, licht, modern en fris gebouw dat tegelijk prima past in het straatbeeld van mooie, oude bouwstijlen.

Ook de openbare ruimte kreeg een nieuwe indeling, waardoor de Tweebaksmarkt er weer picobello bij ligt. De gemeente wil van de Tweebaksmarkt weer een straat met allure maken. Het nieuwe Provinsjehûs heeft daar een belangrijk aandeel in.

De verantwoordelijke bestuurder Tineke Schokker-Strampel is een tevreden gedeputeerde. “Ik ben meer dan trots op het werk dat we met z’n allen hebben verricht. Zo’n gebouw neerzetten op een binnenstedelijke locatie met alle ingewikkelde omstandigheden van dien, is een wereldprestatie”, aldus Schokker.

Tijdens de bouw zagen zij en de bouwbedrijven zich voor enkele grote opgaven gesteld. Desalniettemin is het gelukt het gebouw ruim voor januari 2012 in gebruik te nemen.

Aanleiding nieuwbouw
De provincie Fryslân besloot een nieuw provinciehuis te bouwen omdat het oude kantoor niet meer voldeed aan de wensen van een moderne organisatie. Door allerlei aanpassingen aan het gebouw was een doolhof aan gangetjes ontstaan in een gebouw met een aaneenschakeling van kleine kamers.

In het nieuwe gebouw zijn grote open ruimtes de basis. Transparantie en flexibiliteit zijn kernwoorden die nu terug te vinden zijn in zowel het gebouw als de nieuwe manier van werken bij de provincie.

Verhuizing
Vanaf woensdag 2 november tot en met zaterdag 5 november rijden vijf verhuiswagens heen en weer tussen het huidige, tijdelijke kantoor aan de Snekertrekweg en het nieuwe Provinsjehûs.

In die dagen vervoert het verhuisbedrijf 4000 dozen en dossierbakken naar de Tweebaksmarkt. Ook gaat een deel van het meubilair mee. Op donderdag 3 en vrijdag 4 november is de provincie gesloten en beperkt bereikbaar.

Open dagen
In de eerste helft van 2012, als het gebouw officieel geopend is, stelt de provincie haar deuren open voor het publiek. Alle Friezen en overige geïnteresseerden kunnen het nieuwe bestuurshuis van Fryslân dan bezichtigen.
Provincie:
Tag(s):