woensdag, 20. april 2011 - 9:17

Provincie Gelderland woedend over vette salarisverhoging topman Nuon

De provincie Gelderland, die voor 22 procent aandeelhouder is van Nuon, gaat
flink bezwaar maken tegen de manier waarop het salaris van topman Huib Morelisse is verhoogd. Dit maakt de Volkskrant woensdag bekend.

Energiebedrijf Nuon heeft zonder toestemming van zijn aandeelhouders het vaste salaris van Morelisse met 70 procent verhoogd naar € 750 000. Morellise ontvangt daarnaast totaal € 724 duizend als compensatie voor misgelopen inkomsten bij zijn vorige werkgever RWE Nederland en Essent, zo meldt de krant.

Grootaandeelhouder Gelderland gaat bezwaar maken omdat de loonsverhoging niet is voorgelegd tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Omdat Nuon nu voor 49 procent in handen is van het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall mag het bedrijf volgens de Zweedse wet geen bonussen meer uitkeren. Om dat te omzeilen is het vaste salaris verhoogd.

Volgens het beloningsbeleid van de provinciale aandeelhouders moet het salaris van de topman vergelijkbaar zijn met bedrijven als Schiphol en Connexxion. Maar met zijn nieuwe salaris zit Morelisse daar ver boven.

Begin april liet de elektriciteitsproducent nog weten dat de energierekening vanaf juli flink omhoog gaat, vanwege oplopende prijzen van gas, steenkool en olie. Een gemiddeld huishouden zou hierdoor per jaar 110 euro duurder uit zijn.

Op 13 mei bespreken aandeelhouders de kwestie.
Provincie:
Tag(s):