zaterdag, 2. april 2011 - 19:59

Provincie Utrecht als eerste uit collegeonderhandelingen

Utrecht

De komende jaren zal provincie Utrecht bestuurd worden door VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Gisteren werd er laat op de avond een akkoord gesloten tussen deze partijen. Individuele gesprekken tussen de informateur, Jan Kamminga, en een vertegenwoordiger van alle fracties, wezen na de verkiezingen van 2 maart uit dat een coalitie met deze vier partijen de voorkeur had.

In een krappe drie weken tijd hebben VVD, CDA, D66 en Groen Links onder leiding van de informateur met elkaar onderhandeld en een coalitieakkoord geschreven. Nadat de fracties afgelopen donderdag nog hun laatste wensen hadden doorgegeven, konden de onderhandelingen gisteravond worden afgerond.

Formateur Remco van Lunteren (VVD) is zeer tevreden met het van de onderhandelingen: ,,Juist in deze combinatie zijn we in staat scherpe keuzes te maken en ons écht te focussen. We gaan voor minder bestuurlijke drukte en een kleinere overheid. We geven daarbij zelf het goede voorbeeld door terug te gaan van zes naar vier gedeputeerden."

Dit weekend zullen de kandidaat-gedeputeerden worden aangezocht. Maandag presenteren de onderhandelaars het Coalitieakkoord en de namen van kandidaat-gedeputeerden in een persconferentie op het provinciehuis.

Provincie Utrecht is de eerste van de twaalf provincies die een nieuwe coalitie presenteert.
Provincie:
Tag(s):