vrijdag, 1. april 2011 - 12:04

Provincies lanceren fietsrouteplanner Zuid-Nederland

Zeeland/Brabant/Limburg

De Provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) lanceren op vrijdag 1 april de fietsrouteplanner Zuid-Nederland.

De fietsrouteplanner is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling in het kader van OP-Zuid.

Met behulp van deze routeplanner kunnen fietsers – net als automobilisten - op internet een route plannen. De Provincies hopen dat dit nieuwe systeem ertoe bijdraagt dat mensen sneller voor de fiets kiezen. Het adres van de routeplanner is http://www.fietsrouteplanner-zuid.nl

Gedeputeerde Bert Kersten van de Provincie Limburg: “Limburg, Noord-Brabant en Zeeland hebben gezamenlijk het doel om het gebruik en imago van de fiets te versterken. We hopen dat we, door voor de fiets dezelfde technologische mogelijkheden te bieden als er nu voor de auto bestaan, dit kunnen bereiken.”

Met de ontwikkeling van de fietsrouteplanner wordt het ook gemakkelijker om zogenaamde ‘ketenverplaatsingen’ te maken: een combinatie van fiets met de auto of openbaar vervoer.

De Provincie Noord-Brabant heeft zich met het plan ‘Fiets in de Versnelling’ tot doel gesteld om het gebruik van de fiets te verhogen. “Fietsen is gezond, goedkoop en snel op korte afstanden. Daarnaast is de fiets goed voor het milieu en de bereikbaarheid van onze steden”, aldus de Brabantse gedeputeerde Yves de Boer.

De Fietsrouteplanner Zuid-Nederland is ontwikkeld voor twee doelgroepen in het bijzonder: fietsers die de route niet kennen en (recreatieve) fietsers die een fietstocht willen maken en daar een geschikte route voor zoeken. Wat deze routeplanner toevoegt, is dat toeristische routes gepland kunnen worden over alle beschikbare wegen en dat gekozen kan worden voor de kortste, vlakke of minder vlakke of sportieve routes.

Kees van Beveren, gedeputeerde Mobiliteit in Zeeland: “Zeeland is een fietsprovincie bij uitstek. Bijzonder ook, door de combinatie van wind, water, duinen, dijken en bossen. Het vele water houdt geen fietser tegen. We zijn dan ook zeer ingenomen met de fietsrouteplanner. Inwoners en toeristen kunnen zo de mooie en interessante plekken van Zeeland nog beter ontdekken en bereiken.”

De komende drie jaar zetten de regio’s gezamenlijk in om het product waar nodig verder te verbeteren. Het streven is om de planner op termijn ook geschikt te maken voor bijvoorbeeld mobiele telefoons en Iphones, zodat fietsers ook onderweg een route kunnen plannen. Nu bestaat al de mogelijkheid om de route op te slaan, zodat de route bijvoorbeeld via Garmin gelezen kan worden.
Provincie:
Tag(s):