donderdag, 24. februari 2011 - 23:03 Update: 08-07-2014 1:00

PSV brengt zichzelf in de problemen maar gaat wel verder in Europa

(Elf Voetbal) Misschien dat Ajax zo vriendelijk wil zijn om zondag met tien man te beginnen. Tegen een gereduceerd elftal kan PSV namelijk wel gemakkelijk afstand nemen. Dat ondervond vanavond OSC Lille, dat na twee rode kaarten door de roodwitten uit de Europa League werd geknikkerd: 3-1.

PSV kende zo een op het oog goede generale voor het o zo belangrijke thuisduel met Ajax, maar schijn bedriegt. Want na het zien van de overwinning op de Fransen, is opnieuw duidelijk geworden waar het bij de Brabanders flink aan schort.

De opbouw van achteruit is erbarmelijk als de tegenstander Wilfred Bouma afschermt en Marcelo en Stanislav Manolev het moeten oplossen. Dat voetballend gezien dramatische duo leverde bal na bal in bij de tegenstander, waardoor het totaal niet geïnteresseerde Lille zowaar in de wedstrijd kwam, terwijl het daar niet op berekend was. Want opnieuw liet de Franse topploeg de B-keus starten in een Europa League-duel.

Het was dan ook volledig aan PSV zelf te wijten, dat Lille met een 1-0 voorsprong kon gaan rusten. Verdedigend gaf het veel te veel weg en enkele grote kansen waren niet aan de veelal slordige aanvallers van de thuisploeg besteed. Zo raakte Marcus Berg van dichtbij de paal, terwijl het moeilijker was om de bal níet in het doel te krijgen.

Omdat in de 22e minuut Pierre-Alain Frau tien keer sneller bleek dan de te laat reagerende Erik Pieters en Marcelo, ging Lille tot eigen verbazing met een 1-0 stand de rust in. Dat was gezien de kansverhoudingen niet terecht, maar voetballend bracht PSV gewoon veel te weinig om op dat moment aanspraak te maken op een vervolg in Europa.

In de tweede helft kwam PSV terug in de wedstrijd door een slimmigheidje waar trainer Fred Rutten zo trots op is. Balázs Dzsudzsák had als enige door dat een vrije trap snel genomen mocht worden en verraste zo de nog bij de eerste paal staande reservedoelman Barel Mokou: 1-1. De keeper beklaagde zich zonder succes bij de gedecideerde Spaanse arbiter Eduardo Gonzalez.

Die eiste even later een hoofdrol voor zichzelf op door eerst Frau en daarna Lille-trainer Rudi Garcia weg te sturen met een rode kaart. Het duo ging over de schreef en werd daarvoor bestraft.

Tegen tien man lukte het - net als eerder tegen NAC Breda en Willem II - PSV wel om het overwicht in cijfers uit te drukken. In minuut 68 vonden Berg en Jeremain Lens elkaar op prachtige wijze en was de vleugelaanvaller koel genoeg om het duel te beslissen: 2-1. Kort daarna kopte Marcelo uit een corner de 3-1 binnen.

Zo ging het dit keer zeer positieve PSV-publiek tevreden naar huis. Maar op basis van het vertoonde spel hoeven de roodwitte dekbedden nog niet van de plank gehaald te worden. De ploeg van Rutten raakt te snel van slag bij en tegengoal en is zelf niet slagvaardig genoeg om nu al achterover te gaan leunen. Een volgende ronde in de Europa League is hoe dan ook een feit.