donderdag, 3. november 2011 - 22:40 Update: 08-07-2014 0:56

PSV geplaatst voor volgende ronde ondanks knotsgek gelijkspel

(Elfvoetbal) PSV heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van het Europa League-toernooi. De Eindhovenaren kwamen in het eigen Philips Stadion niet verder dan een 3-3 gelijkspel tegen Hapoel Tel Aviv, maar door de overwinning van Legia Warschau op Rapid Boekarest zijn de Brabanders minimaal verzekerd van de tweede plaats in groep C.

De supporters van PSV die een eenvoudige zege voor hun club hadden voorspeld, kwamen donderdagavond bedrogen uit. Kevin Strootman voorkwam met een late treffer zelfs een nederlaag, nadat de thuisploeg eerder tegen een 1-3 achterstand aankeek.

Al in de tiende minuut bracht Omer Damari de gasten op voorsprong na een steekpass van Toto Tamuz. Twee minuten later bracht Georginio Wijnaldum op aangeven van Zakaria Labyad de stand alweer in evenwicht met een knap geplaatste bal in de verre hoek. Na ruim een half uur spelen werd PSV-doelman Andreas Isaksson opnieuw geklopt en waren de rollen in de voorhoede van Hapoel omgedraaid: Damari bediende Tamuz, die de bal in het Eindhovense doel schoot. Vlak voor rust kreeg Wijnaldum nog een opgelegde kans, maar vergat hij de mooie voorzet van Stanislav Manolev tot doelpunt te promoveren.

Na de pauze verdubbelde wederom Tamuz de marge: hij was attent nadat Isaksson een kopbal van de Israelische captain Walid Badier tegen de lat had getikt. PSV ging vervolgens hartstochtelijk op zoek naar de aansluitingstreffer, maar onder andere Labyad en Marcelo stuitten op doelman …del Apoula. Na een uur was het dan toch raak: Ola Toivonen stuurde Dries Mertens weg aan de linkerkant, die de Zweed op zijn beurt bediende in het strafschopgebied. Toivonen bleef rustig en schoof de bal met de buitenkant van zijn rechterschoen achter Apoula.

Daarna wist PSV tot de 72e minuut nauwelijks gevaar te stichten, maar de tweede gele kaart van Roei Gordana gaf de Eindhovenaren een nieuwe impuls. In de 84e minuut leek de thuisploeg een penalty te krijgen, maar op advies van een van zijn assistenten trok scheidsrechter Attwell (naar later bleek terecht) zijn oordeel in. Een paar minuten later was het alsnog raak: Wilfred Bouma kopte de bal uit een hoekschop terug naar Strootman, die uithaalde en zo een blamage voorkwam. Diezelfde Strootman schoot in de slotminuut van de reguliere speeltijd nog op de lat, maar verder dan de gelijkmaker kwam PSV niet.

Met tien punten uit vier duels is PSV koploper in groep C en is het nu al verzekerd van een plaats in de volgende ronde. Ook Legia Warschau, dat met 3-1 van Rapid Boekarest won, weet nu al dat het overwintert in de Europa League.