zondag, 23. januari 2011 - 18:43 Update: 08-07-2014 1:01

PSV wint in eerste versnelling van onthutsend zwak VVV-Venlo

(ELF-Voetbal) Als PSV het had gewild, waren na de thuiswedstrijd tegen Feyenoord wellicht opnieuw de dubbele cijfers gehaald. Maar na 46 minuten vond PSV het wel best. Het stond toen al 0-3. Dat bleef het ook.

Vooraf was de vraag hoe PSV zou acteren zonder Ibrahim Afellay. Maar die vraag kon na negentig minuten nauwelijks beantwoord worden. Daarvoor was de tegenstand van VVV-Venlo te zwak. Op het veld werd de afwezigheid van de spelverdeler, die naar FC Barcelona vertrok, opgevangen door Atiba Hutchinson. De Canadees stond de laatste duels voor de winterstop met name rechtsback, maar komt een linie naar voren beter tot zijn recht. Stanislav Manolev kwam in het team als rechtervleugelverdediger.

In de spits kreeg Marcus Berg een nieuwe kans van trainer Fred Rutten. Maar de Zweed greep die opnieuw niet. De huurling van Hamburger SV irriteerde zich behoorlijk, hielp twee enorme kansen om zeep en kreeg geel na een opstootje met Patrick Paauwe zonder bal in de buurt. Rutten verloste Berg in de rust uit diens lijden en bracht Danny Koevermans. PSV stond op dat moment al op een comfortabele 0-2 voorsprong. Met feitelijk de eerste de beste kans van de wedstrijd opende nota bene centrale verdediger Wilfred Bouma de score. De routinier volleerde de bal in een hoge sprong van dichtbij binnen, nadat Ola Toivonen een corner van Balazs Dzsudzsák verlengde.

VVV-Venlo kreeg pas tien minuten later haar eerste kans van het duel. Ruud Boymans stuurde rechtsback Michael Timisela weg, maar die zag zijn schot in het zijnet belanden. Dzsudzsák leek het duel vier minuten later echter al in het slot te gooien, toen hij werd vrijgespeeld door Toivonen. Maar onbegrijpelijk schoof de Hongaar in riante positie naast. Bij de thuisclub moest alle creativiteit komen van Dario Vujicevic. De middenvelder, gehuurd van FC Twente, maakte vele meters en had enkele prachtige acties, maar het rendement ontbrak eenvoudigweg. Tien minuten voor rust trapte hij echter naast.

Waar de thuisclub juist hoopte met een minieme 0-1 achterstand de rust in te gaan, zorgde Jeremain Lens in de slotminuut van het eerste bedrijf voor de 0-2. Hij volleerde knap raak vanuit de rechterhoek. 46 Seconden na rust werd het zelfs 0-3. Atiba Hutchinson werd weggestuurd door Jeremain Lens en prikte de bal met de buitenkant van de voet via de binnenkant van de paal binnen. Zijn eerste goal in de Eredivisie. VVV-Venlo had net daarvoor met Robert Cullen nog een Japanner aan het contingent Eredivisiespelers toegevoegd. Hij verving de zwakke Achmed Ahahaoui. De andere debutant Youssef El-Akchaoui deed zijn best, maar kon zich in een zwak team nauwelijks onderscheiden.

De laatste 44 minuten van de tweede helft hadden ook schriftelijk afgedaan kunnen worden. PSV hoefde niet meer, VVV-Venlo kon niet meer. Lens joeg nog een bal in de tribune en Nijland zag doelman Kevin Begois keren. Door de 0-3 winst blijft PSV koploper.