donderdag, 15. december 2011 - 21:19 Update: 08-07-2014 0:55

PSV wint van Rapid Boekarest

(Elfvoetbal) PSV heeft donderdagavond in een flets duel haar laatste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League winnend afgesloten. Tegen het verdedigend ingestelde Rapid Boekarest won de ploeg van trainer Fred Rutten met 2-1 door doelpunten in het laatste kwartier.

De Eindhovenaren begonnen niet met de vaste elf. Zo keerde Przemyslaw Tyton terug onder de lat, en was er ook een basisplaats voor jeugdexponenten Stefano Marzo en Marcel Ritzmaier. Tevens speelden Orlando Engelaar en Jeremain Lens door schorsingen bij Kevin Strootman en Dries Mertens.

De wedstrijd in het Philips Stadion begon vrij aftastend. De bezoekers uit Roemenië hadden de eerste tien minuten het betere van het spel, maar de ploeg werd niet gevaarlijk voor het Eindhovense doel. Na twintig minuten nam PSV het heft in handen. Een pass van Orlando Engelaar werd niet goed weggewerkt, waarna Tim Matavz ineens vrij op het doel van Rapid af kon stormen, echter werd de Sloveen op het laatste moment het scoren belet.

Enkele minuten later draaide jongeling Ritzmaier zich knap vrij, waarna hij vanaf vijftien meter vrij kon uithalen. Het schot van de jonge Oostenrijker ging echter ruim over.

In de veertigste minuut stoomde Zakaria Labyad gevaarlijk op aan de linkerkant. De kleine dribbelaar haalde de achterlijn om vervolgens de bal af te leveren bij Jeremain Lens, echter werd het schot van de buitenspeler geblokt.

Ook de tweede helft was PSV de betere van de twee. De thuisploeg kreeg schietkansen via invaller Ola Toivonen en Ritzmaier. Ook centrale verdediger Marcelo was gevaarlijk met een kopbal.

Door de verdedigende speelstijl van de bezoekers, werden er weinig kansen gecreëerd. Echter kon invaller Stanislav Manolev een kwartier voor tijd vrij opkomen. De rechtsback besloot om vanaf 25 meter uit te halen, en met een 'zwabberschot' Rapid-doelman Catalin Straton te verschalken. Nog geen vijf minuten later stond het al 2-0 voor PSV. Via Manolev en Lens kwam de bal voor de voeten van centrumspits Matavz, die simpel intikte.

Vlak na de goal van Matavz was daar de eerste echte kans voor Rapid. Alexa schoot namens de Roemenen snoeihard op de lat. Echter werd PSV-doelman Tyton bij zijn rentree toch nog verschalkt. In de blessuretijd was een rebound van Daniel Pancu de Poolse goalie te machtig.

Door de zege eindigt PSV met zestien punen als nummer één in Groep C. Vrijdagmiddag wordt bekend welke tegenstander de ploeg loot in de knock-outfase van het toernooi.