vrijdag, 30. september 2011 - 20:42

Publiek belang kerncentrale Borssele blijft gegarandeerd

Borssele

Met een aandelentransactie is er een einde gekomen aan een langlopend juridisch conflict tussen de eigenaren van de kerncentrale Borssele. Daarbij zijn afspraken gemaakt zodat de publieke zeggenschap over de kerncentrale blijft gegarandeerd. Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) in een brief aan de Tweede Kamer.

In september 2009 verkochten provincies en gemeenten hun aandelen in Essent aan het Duitse energiebedrijf RWE. Essent was voor 50 procent eigenaar van de kerncentrale Borssele. De kerncentrale Borssele werd buiten de overname gehouden. De aandelen van Essent werden ondergebracht in een aparte holding.

Door de verkoop van aandelen van ERH aan RWE krijgt het bedrijf 30 procent van de aandelen in handen. Energiebedrijf Delta neemt 20 procentpunt van de voormalige Essent-aandelen over en breidt daarmee haar belang in de kerncentrale uit van 50 procent naar 70 procent. Daarbij treedt het ‘convenant publieke belangen kerncentrale Borssele’ in werking.

Minister Verhagen heeft in dat kader afspraken gemaakt met de energiebedrijven die de publieke zeggenschap garanderen over alle aandelen in de kerncentrale, in plaats van alleen over de oorspronkelijke 50 procent die in bezit was van ERH.

Dit betekent dat de minister bezwaar kan aantekenen tegen een voorgenomen overdracht van aandelen als de publieke belangen daardoor in het geding kunnen komen. Dit kan ertoe leiden dat een door aandeelhouders voorgenomen verkoop van aandelen geen doorgang kan vinden.
Provincie:
Tag(s):