maandag, 26. september 2011 - 8:08

PvdA en VVD willen eerlijker verdeling kinderalimentatie

Den Haag

VVD en PvdA vinden dat de alimentatie voor kinderen beter geregeld moet worden en willen daarom de regeling veranderen, zodat de financiële lasten eerlijker verdeeld worden.

De partijen gaan hiervoor komende donderdag een nota aanbieden aan staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie), zo schrijft het AD maandag.

PvdA en VVD willen dat na een scheiding beide ouders meebetalen aan de opvoeding hun kinderen. Nu is het nog zo dat vooral de vader voor de kosten opdraait, terwijl er steeds vaker sprake is van co-ouderschap en moeders ook steeds vaker werken. In de toekomst zal het levensonderhoud van het kind door beide ouders moeten worden opgebracht.

Als de plannen doorgaan is het de bedoeling dat beide ouders ieder minimaal 600 euro per jaar op tafel moeten leggen, ongeacht hun inkomen. Verder wordt er gekeken hoe vaak een kind bij elke ouder verblijft en wie opdraait voor de vaste kosten.

Jongeren met studiefinanciering kunnen tot hun 23ste van de nieuwe regeling profiteren. Maar een kind dat in loondienst werkt, verliest zijn alimentatie op zijn 18de. Dat is nu bij 21 jaar.

PvdA en VVD willen een eenvoudige rekenmodule, die online komt te staan, zodat men zelf kan uitrekenen hoe hoog de alimentatie wordt als het inkomen van een ouder verandert.

Het is de bedoeling dat de rechter zoveel mogelijk uit het alimentatieproces wordt geweerd. Alleen in het uiterste geval kan de rechter bij geschillen worden ingeschakeld.
Provincie:
Tag(s):