woensdag, 20. april 2011 - 9:23

PVV wil Beatrix uit de regering

Ondanks dat premier Mark Rutte er niet voor is, komt de PVV binnenkort met een wetsvoorstel om koningin Beatrix uit de regering te zetten, zo melden verschillende media.

In het AD laat PVV-Kamerlid André Elissen weten dat de partij nog voor de zomer met een initiatiefwet komt. Elissen werkt samen met zijn collega Lilian Helder aan deze wet.

In het verleden heeft partijleider Geert Wilders zich geregeld kritisch uitgelaten over het optreden van koningin Beatrix. Toch is de PVV volgens Elissen 'pro-Oranje'. "Wij willen dat de koningin staatshoofd blijft, maar een plaats in de regering en politieke invloed horen daar niet bij."

De koningin heeft nu invloed bij de formatie van een nieuwe coalitie door de benoeming van informateuren en formateuren. Wilders noemde dat 'ondemocratisch'. De PVV wil de majesteit alleen nog in een representatieve functie, zoals in Zweden. Uit opiniepeilingen zou blijken dat een meerderheid
van de bevolking er ook zo over denkt.

Premier Rutte is het er niet mee eens en noemt het ceremonieel koningschap "een fopspeenwoord". "Iedereen zuigt eraan, maar er komt geen smaak meer uit.” CDA, VVD, ChristenUnie en SGP zijn wel tevreden met de huidige rol van het staatshoofd. De PVV, krijgt voor het louter ceremonieel koningschap steun van D66, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Voor het voorstel van de PVV moet de grondwet gewijzigd worden. Dat betekent dat het wetsvoorstel tweemaal door het parlement moet worden goedgekeurd.

De tweede stemming kan pas plaatsvinden na de volgende Kamerverkiezingen. Het voorstel moet dan in beide kamers door twee derde van de leden van beide kamers worden aangenomen.
Provincie:
Tag(s):