maandag, 31. oktober 2011 - 8:55

PVV wil belasting op softdrugs

De PVV zou wel een belasting op softdrugs willen invoeren.

Volgens PVV-Kamerlid Roland van Vliet is het tegenstrijdig dat de overheid accijns en btw heft op alcohol en tabak, terwijl softdrugs geheel belastingvrij zijn. Dit schrijft het AD maandag.

Het Kamerlid kwam op het idee doordat het kabinet plannen heeft om in 2013 de verbruiksbelasting op pruim- en snuiftabak af te schaffen. 'Als we met zijn allen 18 miljard moeten bezuinigen, kan de drugsgebruiker misschien ook wel een eerlijke duit in het zakje doen,' zegt Van Vliet in de krant.
Hij wil dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers gaat bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Volgens Weekers zijn die er niet. Hij verwijst naar uitspraken van het Europese Hof van Justitie dat op verboden middelen geen invoerrechten of btw mag worden geheven. Daarom kan volgens hem ook geen verbruiksbelasting op softdrugs worden ingevoerd. Softdrugs worden in Nederland gedoogd, maar zijn daarmee niet legaal.

Van Vliet wil maandag in de Tweede Kamer toch vragen of staatssecretaris Weekers mogelijkheden ziet. Hij wijst erop dat het via de zogenoemde plukze-wetgeving ook mogelijk is criminelen alsnog aan te slaan voor illegale inkomsten. "Prostituees moeten ook belasting betalen. Waar trek je dan de grens?"
Provincie:
Tag(s):