maandag, 21. november 2011 - 9:23

PVV wil milieuorganisatie Greenpeace het land uit hebben

Den Haag

PVV'er Richard de Mos vindt dat Greenpeace in korte tijd zo vaak over de schreef is gegaan dat hierdoor het imago van Nederland wordt geschaad. Hij wil dat hun internationale hoofdkantoor in Amsterdam wordt gesloten.

Dit schrijft de Telegraaf maandag. De PVV'er vindt verder dat ook onderzocht moet worden of de organisatie niet het land uitgezet kan worden. De partij krijgt steun van de VVD die ook kritisch is op de milieuorganisatie.

De VVD wil onderzoeken of subsidies van milieuorganisaties die de wet overtreden niet kunnen worden stopgezet. Ook zouden organisaties als Greenpeace geen geld meer mogen krijgen van bijvoorbeeld de Postcodeloterij, zo oppert Kamerlid René Leegte van de VVD in de Telegraaf.

Als reactie hierop zegt Greenpeace in de krant dat de organisatie verbaasd is dat de PVV de beweging 'monddood' wil maken. Directeur Sylvia Borren wijst erop dat de organisatie geweldloos te werk gaat. "Het zou logischer zijn als de heer De Mos samen met de eigen kiezers en miljoenen Greenpeacesupporters opkomt tegen vervuilende praktijken."

Vorige maand pleitte de VVD met steun van de PVV voor het opheffen van fiscale voordelen voor organisaties als Greenpeace. Zo zou het niet meer mogelijk moeten zijn dat giften aan Greenpeace fiscaal aftrekbaar zijn. Ook zou de milieuorganisatie belasting moeten betalen over schenkingen of erfenissen, zo oppert Kamerlid René Leegte van de VVD.

Volgens Leegte en De Mos zoekt Greenpeace steeds vaker de randen van de wet op, en wordt die wet ook steeds vaker overschreden.

Leegte en De Mos verwijzen hier onder andere naar een actie van Greenpeace van vorige maand. Dat was een actie rond het transport van kernafval. De milieuorganisatie wilde een ballon met een tekst door de treinrails naar boven laten komen, maar dat werd tijdens de voorbereidingen verhinderd. Het OM onderzoekt of de actie gevaar voor het transport had kunnen opleveren.
Provincie:
Tag(s):