zaterdag, 2. juli 2011 - 9:34

Raadsheer Schalken neemt ontslag na zaak-Wilders

Amsterdam

Vanwege de ophef over zijn rol in de zaak-Wilders neemt Tom Schalken, raadsheer bij het Amsterdamse gerechtshof, ontslag. In NRC Handelsblad zegt hij dat hij vindt dat de Amsterdamse rechtbank hem 'schandalig' heeft behandeld.

In dezelfde krant zegt Schalken ook dat hij door het proces zo is beschadigd dat hij niet meer met overtuiging raadsheer kan zijn. "Ik heb zo veel haat en hoon over mij heen gekregen dat ik me beschaamd voel".

Schalken was een van de raadsheren die namens het hof de strafvervolging van de PVV-voorman bevolen had, onder meer voor haat zaaien.

Volgens Wilders zou Schalken tijdens een etentje hebben geprobeerd getuige-deskundige Hans Jansen, een islamkenner, te beïnvloeden. Schalken ontkent dat, maar moest uiteindelijk van de rechtbank urenlang tekst en uitleg geven over het diner. En dat terwijl volgens hem de rijksrecherche al had geconcludeerd dat van poging tot beïnvloeding van een getuige geen sprake was geweest. Dat steekt hem.

'Ik ben opgeofferd aan de honger van de publieke opinie. Ik was het zoenoffer voor Wilders en zijn advocaat. Het diner werd gemaakt tot het hoofdmenu van de strafzaak', aldus Schalken in de krant. De rechtbank maakte volgens hem 'een knieval voor de beeldvorming in de media'.

In een reactie via Twitter ' noemt Geert Wilders het vertrek van Schalken 'een zegen voor de rechtspraak in Nederland'.
Provincie:
Tag(s):