donderdag, 24. februari 2011 - 19:05 Update: 08-07-2014 1:00

Rapport over mogelijke fraude bij NAC voor 1 april op tafel

(Elfvoetbal) NAC Breda gaat vandaag (donderdag) om de tafel met de KNVB. De licentiecommissie krijgt een verhaal te horen naar een mogelijke fraudezaak binnen de Brabantse club. Mogelijk dreigt opnieuw puntenaftrek.

Tijdens het onderzoek, ten behoeve van de halfjaarcijfers, heeft de nieuwe controller van de club diverse onregelmatigheden in de administratie aangetroffen. Aan het einde van het boekjaar 2008/2009 is onder verantwoordelijkheid van toenmalig directeur Theo Mommers een zogenaamde onvolwaardige vordering op de Eredivisie CV op de balans opgenomen. Dit is na ontdekking, vorige week donderdag, direct gemeld aan de KNVB en de ECV.

Woensdagmiddag is de zaak verder onderzocht en zijn de onregelmatigheden inderdaad vastgesteld. De bewuste vordering van 475.000 euro op de ECV, het overkoepelende orgaan van eredivisieclubs, is een bedrag dat NAC Breda verwachtte nog te zullen krijgen. Maar deze blijkt echter oninbaar. De bewuste bankrekening zou niet bestaan, meldt Radio 1. De financiële tegenvaller raakt NAC Breda zwaar in het exploitatieresultaat van het lopend boekjaar, maar ook direct in de liquiditeitspositie, die als gevolg van het verlies van 4,2 miljoen euro over het afgelopen seizoen al zeer zwak was. Daarnaast blijkt de opbrengst van TV-gelden 370.000 euro lager uit te vallen dan begroot en worden beloofde betalingen van debiteuren aan de club niet gepleegd.

Het bestuur van NAC Breda houdt toenmalig directeur Mommers, die een tijdlang ziek was en nu zijn baan terugeist, verantwoordelijk voor de huidige situatie. Waarnemend voorziter Bas van Bavel meldde al alles tot op de bodem uit te zoeken, vooral nadat afgelopen dinsdag de ECV op bezoek kwam bij de club. Vandaag (donderdag) gaat de clubleiding rond de tafel met de licentiecommissie over de mogelijke consequenties. Dat zou puntenaftrek kunnen zijn, maar ook andere diverse andere gevolgen zijn mogelijk. NAC Breda begon het huidige seizoen al met een strafpunt.

Woensdag stelde NAC Breda in Ed Busselaar een nieuwe algemeen directeur aan. De ondernemer uit Moergestel heeft veel ervaring in saneringen en reorganisaties en gaat dit ook noodgedwongen in Breda uitvoeren.

UPDATE: Het bestuur betaald voetbal van de KNVB en de directie van NAC Breda hebben na een onderhoud afgesproken dat een onafhankelijke accountant de onregelmatigheden in de boekhouding van de club gaat onderzoeken.

Voor 1 april 2011 moet er een rapport op tafel liggen. De conclusies worden vervolgens voorgelegd aan de licentiecommissie van de voetbalbond en die moet een strafmaat bepalen.
Categorie:
Tag(s):