vrijdag, 11. maart 2011 - 10:44 Update: 08-07-2014 0:31

Rechtbank laat boete voor verspreider MSN worm grotendeels in stand

Rotterdam

De rechtbank Rotterdam heeft op 10 maart 2011 uitspraak gedaan over een zaak waarin OPTA een boete van 16.000 euro had opgelegd voor het plaatsen van ongewenste software.

Met deze software werd de MSN Messenger van nietsvermoedende personen aangepast, waarna er vervolgens allerhande reclame software op de PC van die personen werd gedownload.

De rechtbank vindt dat OPTA voldoende zorgvuldig is geweest in haar onderzoek. Zo heeft OPTA bij het onderzoek de overtreder gewezen op zijn zwijgrecht. Het door OPTA gevorderde bewijsmateriaal is daarom rechtmatig verkregen. De rechtbank meent wel dat OPTA bij het opleggen van de hoogte van de boete rekening had moeten houden met de psychische gesteldheid van de overtreder. Uit de bevindingen van een deskundige blijkt dat de overtreder een psychische stoornis had en leed aan depressiviteit. De rechtbank oordeelt dat daarom sprake is van verminderde verwijtbaarheid bij de overtreder en matigt daarom de opgelegde boete tot 14.000 euro.

In deze zaak had OPTA een boete gegeven aan twee particulieren. De tweede particulier heeft ook beroep aangetekend tegen de boete die hem was opgelegd maar over die zaak moet de rechtbank nog uitspraak doen.
Categorie:
Tag(s):