vrijdag, 16. september 2011 - 17:44

Rechtbank: waxinelichthoudergooier moet worden opgenomen in psychiatrisch ziekenhuis

Den Haag

De rechtbank 's-Gravenhage heeft vrijdag in de strafzaak tegen Erwin L. die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de gouden koets heeft gegooid uitspraak gedaan.

De rechtbank acht vier van de vijf aan L. tenlastegelegde feiten bewezen: belediging van de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Maximà, een poging tot zware mishandeling van twee lakeien die met de gouden koets meeliepen, het beschadigen van de gouden koets en bedreiging van de broer van L. met zware mishandeling en met brandstichting. De rechtbank acht de tweede bedreiging die L. ten laste was gelegd, niet bewezen en heeft L. hiervan vrij gesproken.

L. is psychiatrisch en psychologisch onderzocht. Hij heeft geweigerd daaraan mee te werken, maar heeft wel met enkele deskundigen gesproken. De resultaten van het onderzoek naar zijn persoon zijn neergelegd in verschillende rapportages.

De deskundigen die door de rechter-commissaris waren benoemd zijn tot de conclusie gekomen dat L. ten tijde van het plegen van de bewezen verklaarde feiten leed aan een ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens, te weten een waanstoornis, en dat zijn handelen daardoor volledig werd gestuurd. Daarom moet hij volledig ontoerekeningsvatbaar worden geacht.

De rechtbank heeft de conclusies van deze deskundigen overgenomen. Verdachte is daarom niet strafbaar en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank heeft daarom een maatregel tot plaatsing in psychiatrisch ziekenhuis opgelegd aan waxinelichthoudergooier.
Provincie:
Tag(s):