woensdag, 5. januari 2011 - 17:03

Recordaantal bezoekers Zeeuwse musea in 2010

Zeeland

De 43 Zeeuwse musea hebben in 2010 zo’n 60.000 bezoekers meer getrokken dan in 2009. Totaal passeerden bijna 475.000 bezoekers de entree van een museum in Zeeland.

Dat is een toename van ruim 15% t.o.v. de ruim 411.000 bezoekers in het jaar daarvoor, zo blijkt uit een recente inventarisatie van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ).

Een echte uitschieter is het in 2009 heropende Watersnoodmuseum met ruim 62.000 bezoekers, dat daarmee in december 2010 als eerste museum in Zeeland in de Top 55 van Nederlandse musea is gekomen. Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk (met een winst van 9.000 ten opzichte van het jaar ervoor) wordt gevolgd door het Spoorwegmuseum Stoomtrein Goes-Borsele dat 2010 afsloot met ruim 47.000 bezoekers, een winst van 2.000 ten opzichte van 2009. De vanouds grootste musea in Zeeland, Zeeuws Museum in Middelburg en Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen, sloten 2010 beide af met ruim 38.000 bezoekers. De Top 5 in Zeeland wordt voltooid door Terra Maris, museum voor natuur en landschap in Oostkapelle, dat het bezoekersaantal weer boven de 30.000 wist te krijgen. Speciale vermelding verdienen het Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis in Westkapelle (vierde in 2010 haar vijfjarig bestaan) met ruim 30.000 bezoekers, het in 2010 door bezuinigingen bedreigde Historisch Museum De Bevelanden in Goes met ruim 21.000 bezoekers en Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp met ruim 18.000 bezoekers (tien keer meer dan voor de heropening in 2009).

Op 21 december publiceerde de Nederlandse Museum Vereniging een overzicht van de bezoekcijfers bij de 55 grootste musea in Nederland. Daaruit bleek dat landelijk de bezoekersaantallen met ruim 4% zijn gestegen. Uit de inventarisatie van de SCEZ blijkt nu dat de stijging in Zeeland dus veel hoger uitkomt, maar liefst ruim 15%. De Nederlandse Museum Vereniging geeft aan dat de groei van de bezoekersaantallen voor een belangrijk deel op het conto van de Museumkaart komt. Voor zover de top van de Zeeuwse musea de Museumkaart accepteert, stemt dit landelijke beeld overeen met Zeeland. Het Zeeuws Museum in Middelburg kende in 2010 het hoogste aantal bezoeken met een Museumkaart in Zeeland (36%), gevolgd door het muZEEum in Vlissingen (16%). Spoorwegmuseum Stroomtrein Goes-Borsele kende 100% betaalde entree. Het Watersnoodmuseum ontving ruim 80% betalende bezoekers.

Een noemenswaardige trend is dat de musea in de top van de ranglijst vrijwel allemaal inhaakten op het Zeeuws jaar van de fiets, door het samenstellen van fietsarrangementen ter verkenning van het cultureel erfgoed in de regio. Een aantal fietstochten is nog steeds te vinden op de provinciale website ZeelandMuseumland.nl.

De Vereniging van Zeeuwse Musea deed via de Museumgids Zeeland 2010 - Ontdek de Zeeuwse Ziel een klein tevredenheidonderzoek onder de Zeeuwse museumbezoekers en verbond hieraan een prijsvraag. Onlangs werden uit de inzendingen de drie winnaars getrokken. De prijswinnaars hebben inmiddels bericht ontvangen. De eerste prijs gaat naar Wim Puylaert uit Brasschaat (B). Hij deed zijn inzending naar aanleiding van een bezoek aan het Visserijmuseum in Breskens. De heer Puylaert krijgt een overnachting voor twee personen in een B&B naar keuze en een ontvangst met koffie en gebak plus rondleiding in Historisch Museum De Bevelanden in Goes. De tweede prijs gaat naar Henk en Julia Morgenstern uit Terneuzen. Zij bezochten het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg en krijgen als prijs een ontvangst met koffie en gebak plus rondleiding in Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. De derde prijs gaat naar Claudia de Jongh. Zij bezocht het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en krijgt als prijs een ontvangst met koffie en gebak plus rondleiding in Museum De Schotse Huizen in Veere. Ook met de nieuwe Museumgids Zeeland 2011 (verkrijgbaar vanaf het Museumweekend, 2 en 3 april 2011) kan publiek weer meedingen naar een mooie prijs in een Zeeuws museum.
Provincie:
Tag(s):