donderdag, 25. augustus 2011 - 17:48

Regen leidt naar meer vraag evenementenverzekering

Den Haag

Regen, regen en nog eens regen. De zomer van 2011 bracht niet iedereen een fijn vakantiegevoel en ook de verzekeringsbranche merkte dat: er was duidelijk meer vraag naar evenementenverzekeringen en het verzekeren tegen regen.

Een ‘regenverzekering’ om eventueel tegenvallend vakantieleed te dekken, wordt praktisch niet meer afgesloten in Nederland, maar een evenementenverzekering wordt juist steeds populairder. Zo lijkt het althans volgens Aon, die intussen zo’n vijftien jaar ervaring heeft met het verzekeren van festiviteiten, zoals dorpsfeesten, festivals en bruiloften.

De basis van een evenementenverzekering is geënt op het dekken van de kosten als een evenement moet worden afgelast, uitgesteld, onderbroken of vroegtijdig beëindigd. “Slecht weer kan een reden zijn om dat te doen. In de meeste gevallen kan gelukkig wel wat in de programmering worden geschoven of kan het programma worden aangepast, maar in sommige gevallen moet een feest écht op die ene dag knallen en ja … dan heb je het weer niet altijd in de hand”, aldus Arno Wijnands, director Sport, Recreation & Entertainment bij Aon Risk Solutions.

Volledig afblazen
Wijnands kan nog niet in cijfers hard maken of er deze zomer meer evenementenverzekeringen zijn afgesloten, maar merkt wel dat de interesse in het product toeneemt. “De zomer staat in Nederland niet altijd garant voor zon, dus veel mensen die een evenement organiseren, zijn geïnteresseerd hoe het precies zit met de dekking tegen regen. We hebben daar de afgelopen twee maanden veel vragen over gehad.”

Een ‘trend’ die Aon signaleert, is dat lokale overheden steeds vaker eerder ingrijpen bij slecht weer, door grote evenementen bijvoorbeeld volledig af te blazen. “Weersvoorspellingen zijn voor iedereen tijdig zichtbaar en zeker bij grote evenementen nemen lokale overheden het zekere voor het onzekere. Dat wordt nog eens versterkt door incidenten als op Pukkelpop.”

Als een overheid een evenement afblaast, biedt de verzekering dekking, vertelt Wijnands. “Afgelasten gebeurt dan immers buiten de wil van de verzekerde om; net zoals aflasten vanwege noodweer buiten zijn wil om gebeurt.”

Zongarantie?
Evenementenverzekeringen zijn er in alle soorten en maten: voor kleine feestjes van particulieren tot grote festivals met meer dan 10.000 bezoekers. Producten als ‘zongarantie’-verzekeringen bestaan praktisch niet meer in Nederland. Wijnands: “Eigenlijk is dat ook een evenementenverzekering, met de vakantie als evenement.

Natuurlijk kunnen wij er maatwerk op leveren, maar in Nederland worden ze praktisch niet meer afgesloten. De premie komt vaak overeen met die voor een annuleringsverzekering, dus kiezen veel mensen daarvoor. In andere Europese landen wordt het product nog wel afgesloten; zo kunnen mensen in Frankrijk voor een stedentripje naar Amsterdam een regenverzekering afsluiten. Stel dat je drie van de vier dagen minimaal 20 mm regen hebt, dan biedt zo’n polis dekking.” .
Provincie:
Tag(s):