woensdag, 14. december 2011 - 11:22

Regio Weert start vangactie van Pallas' eekhoorn

Weert

In opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wordt deze week in de gemeenten Weert en Leudal gestart met het levend vangen van de Pallas’ eekhoorn. Het dier is hier in de vrije natuur gekomen na een ontsnapping bij een dierenhandel.

Deze Chinese eekhoornsoort is een bedreiging voor de Nederlandse rode eekhoorn omdat ze hetzelfde voedsel eten. Ook komen er steeds meer klachten van bewoners waar deze eekhoorns het hout van daken, pvc-buizen en bomen kapotknagen. Voor de vangactie plaatst de Zoogdiervereniging diervriendelijke vallen in tuinen en bossen. De levend gevangen dieren worden ondergebracht bij twee opvanglocaties, waarna een nieuw onderkomen voor hen wordt gezocht bij voornamelijk Europese dierentuinen.

Aanwezig in Weert, Swartbroek en Ell
In landen als Frankrijk en Japan is de Pallas’ eekhoorn plaatselijk al een plaag die niet alleen veel schade veroorzaakt, maar ook de eigen eekhoornsoorten bedreigt. In Nederland is er voor gekozen alle dieren te vangen voordat ze zich verder voortplanten. De schatting is dat inmiddels een groep van 50 tot 100 Pallas’ eekhoorns aanwezig is in zowel de natuur als in de bebouwde kom van Weert, Swartbroek en Ell (gemeente Leudal). Als deze eekhoornsoort niet wordt weggevangen, kan dat leiden tot verspreiding in grotere delen van Nederland.

Schade aan tuinen en huizen
De laatste tijd komen uit Weert en Leudal steeds meer klachten dat de Pallas’ eekhoorn grote schade veroorzaakt in tuinen en aan huizen. Het dier knaagt graag aan bomen, plastic buizen en bekabeling, houten dakconstructies en richt hierbij veel schade aan. Ook binnenshuis is al schade gemeld aan plafonds. Op verzoek van gedupeerden heeft de ongediertebestrijding van de gemeente Leudal al meerdere zogenoemde kastvallen geplaatst, waarmee de eekhoorns op diervriendelijke wijze kunnen worden gevangen.
Provincie:
Tag(s):