maandag, 14. november 2011 - 9:02

Regionale brandweer neemt nieuwe ademluchtapparatuur in gebruik

Rotterdam

De brandweerlieden van Brandweer Rotterdam-Rijnmond (BRR) gaan met nieuwe ademluchtapparatuur werken, de apparatuur waarmee zij nu werken is aan vervanging toe.

Op woensdag 16 november draagt leverancier MSA symbolisch de bestelde apparatuur over aan de brandweer.

De nieuwe apparatuur wordt als eerste in gebruik genomen bij de brandweerlieden in het district Waterweg (Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland). De andere districten volgen later.

Het werken met goede en betrouwbare ademluchtapparatuur is voor brandweerlieden letterlijk van levensbelang. Evenals hun ‘beschermende kleding’ hebben brandweerlieden ook adembescherming nodig om veilig te kunnen werken bij branden en ander onheil. Ondermeer tijdens het blussen dragen brandweerlieden een ‘gelaatstuk’ op het gezicht dat via een regel’toestel’ met een slang is verbonden met een cilinder op de rug. Deze cilinder bevat ‘ademlucht’ oftewel samengeperste zuivere lucht. Op deze wijze kan zo’n 15 tot 20 minuten volledig afgeschermd van de buitenlucht worden gewerkt in een omgeving met bijvoorbeeld giftige rook.

Voor de bestelling is een Europees aanbestedingstraject doorlopen. Door gelijktijdig voor de hele regio aan te schaffen en samen met de Gezamenlijke Brandweer en de brandweer van The Haque / Rotterdam Airport te bestellen kon de brandweer een ‘scherpe’ inkoopprijs bedingen. De bestelling voor de regionale brandweer omvat 1280 toestellen, 2275 gelaatstukken en 900 cilinders nu en nog eens 1200 in 2016. Met de opdracht en bijkomende apparatuur, zoals inrichting van enkele onderhouds­werkplaatsen is een bedrag van zo’n 3 miljoen euro gemoeid.

De directie van de VRR, waar de BRR deel van uitmaakt, heeft met deze aanschaf bewust gekozen voor kwaliteitsverbetering. Niet alleen is de apparatuur voorzien van de nieuwste technieken, maar de toestellen zijn ook eenvoudig te bedienen en daarmee veiliger in het gebruik. De techniek in deze nieuwste generatie ademluchtapparatuur is minder storingsgevoelig. De apparatuur heeft minder periodiek onderhoud nodig en zal daarmee goedkoper in het gebruik worden.
Provincie:
Tag(s):