maandag, 19. september 2011 - 8:18

Reizigersorganisatie dient klacht in over nieuwe dienstregeling

Amsterdam

Reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over (onder andere) de nieuwe dienstregeling van de NS. Dit meldt dagblad Spits maandag.

Volgens de nieuwe dienstregeling van de NS zijn reizigers tussen Rotterdam en Amsterdam 10 minuten langer onderweg. Bovendien vervalt de rechtstreekse verbinding tussen Schiphol en Rotterdam.

De belangrijkste wijziging in de dienstregeling van 2012 is de volledige ingebruikname van de HSL Zuid. Die biedt niet voor iedereen snellere verbindingen. Volgens de NS is dit onvermijdelijk en gaan er uiteindelijk meer reizigers op vooruit.

Rikus Spithorst van Reizigerorganisatie Maatschappij Voor Beter OV zegt in Spits dat de NS haar monopoliepositie misbruikt, omdat de NS naast NS-Reizigers ook de HSL-Zuid exploiteert.

De NS gaat ervan uit dat veel reizigers de snellere hogesnelheidsdienst Fyra zullen kiezen, wegens de aanzienlijk kortere reistijden en de verhoogde frequentie. Ze moeten daarvoor dan wel een toeslag betalen

De tot nog toe verlieslatende Fyra komt ook in de plaats voor de intercitytrein tussen Amsterdam naar Brussel, de Beneluxtrein. Daarvoor gold het gewone tarief en was geen toeslag of reservering verplicht.

„Je kunt geen dienstregeling maken waarmee alle reizigers tevreden zijn. zegt Anne Barneveld, hoofd Productontwerp van de afdeling Logistiek van NS, in dagblad Spits. ..."een extra stop is fijn voor de reizigers van dat station, maar betekent een langere reistijd voor anderen op het traject.”
Provincie:
Tag(s):