vrijdag, 9. september 2011 - 21:33

Rhenense burgemeester wint NK wielrennen voor burgemeesters in Exloo

Exloo

Exloo stond vrijdag in het teken van de Burgemeestersfietsdag 2011.

De landelijke fietsdag voor burgemeesters doet zijn naam eer aan; ieder jaar is een andere gemeente gastheer of gastvrouw. De keuze wordt mede bepaald door het eerdergenoemde kampioenschap. De nieuwe Nederlands Kampioen heeft als eerste het recht om de volgende editie van de fietsdag te organiseren. Zo is dit evenement al het hele land doorgetrokken, van noord naar zuid en oost naar west. Burgemeester Marco Out van de gemeente Borger-Odoorn won het kampioenschap in 2010 en was daarmee gastheer van Burgemeestersfietsdag 2011.

De Burgemeestersfietsdag kent een geschiedenis van meer dan 20 jaar. Er werd eerst gestart met een handjevol enthousiaste, fietsende burgemeesters. De burgemeesters die aan deze dag deelnamen, konden kiezen uit een recreatietocht of tourtocht die ondermeer langs LOFAR en het Hunebedcentrum ging. De dag eindigt traditioneel met het open Nederlands kampioenschap wielrennen voor burgemeesters. Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Rhenen kwam na bijna 29 kilometer als eerste over de finish. Burgemeester Arie van Erk van de gemente Bergambacht won zilver en het brons was voor burgmester Marco Out van de gemeente Borger-Odoorn

De wedstrijd vond plaats op het parcours van de Nationale Kampioenschappen wielrennen 2012. Het parcours liep vanuit Exloo eerst met een lus richting het oosten. Hierna passeerden de deelnemers weer de start/finish en werd de westelijke lus gefietst waarna nogmaals de oostelijke lus werd gefietst.