vrijdag, 23. september 2011 - 16:53

Rijksmuseum draagt tekeningen over aan het Cuypershuis

Roermond

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een aantal tekeningen, waaronder een grote schets van de hal van kasteel De Haar, geschonken aan het Cuypershuis in Roermond. De tekeningen waren al vanaf 1932 door het Roermondse museum geleend uit de collectie van het Rijksmuseum. Daarnaast is de bruikleenovereenkomst voor meubels en gipsafgietsels weer verlengd met een periode van vijf jaar. Deze schenking en verlenging geven de vaste presentatie van het Cuypershuis een breder fundament.

In aanloop naar de opening van het Cuypershuis zijn er voor de vaste presentatie diverse kunstvoorwerpen uit de werkplaatsen van Pierre Cuypers geselecteerd en gerestaureerd, ook bruiklenen van het Rijksmuseum. Daarvoor is toestemming gevraagd aan het Rijksmuseum, geheel volgens de bruikleenvoorwaarden.
Voor het Rijksmuseum was dit een reden om de oude bruikleenovereenkomst met het voormalige Stedelijk Museum Roermond te herzien. Een aantal tekeningen is daardoor definitief overgedragen en opgenomen in de Cuyperscollectie van de gemeente Roermond.

Het Cuypershuis
Het Cuypershuis laat bezoekers het leven en werk van de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) beleven. Hij is vooral bekend om zijn ontwerpen van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam. Het markante kasteel De Haar in Haarzuilens is een van de bouwwerken die Cuypers’ ideeën over stijl en de betekenis van bouwkunst uitdraagt.
In het Cuypershuis wordt de bezoeker ook verrast met actuele interieurontwerpers en hun werkwijze. Het nieuwe museum opent op zondag 30 oktober 2011 de deuren voor het publiek.
Provincie:
Tag(s):