zondag, 20. november 2011 - 12:44

Rioolwaterzuivering Raalte van slag door bedrijf geloosde insecticiden

Raalte

Door een lozing van een bedrijf in Raalte, is een toxische stof terechtgekomen in het riool. ‘Die stof is schadelijk voor de bacteriën in de rioolwaterzuivering in Raalte’, meldt de gemeente Raalte zondag.

Door de lozing werkt de zuivering in Raalte niet goed. Om te zorgen dat de toxische stof niet in de zuivering komt, is het rioolgemaal Linderteseweg stopgezet. Daardoor is de riolering vanaf dat gemaal naar de rioolwaterzuivering in Raalte afgesloten.

Toxische stof
’We hebben verschillende monsters genomen in het riool en geanalyseerd. Om welke stof het precies gaat, weten we nu nog niet maar duidelijk is dat het om insecticiden gaat’, aldus de gemeente.

Volksgezondheid
De gemeente heeft verschillende metingen gedaan in de afvalwaterstroom. Daaruit is gebleken dat er geen stoffen in het afvalwater zitten die schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

Schuldige
De regiopolitie IJsselland, de gemeente Raalte en het Waterschap Groot Salland hebben het bedrijf dat de lozing heeft gedaan bezocht en aangesproken op de lozing.

Getroffen maatregelen
Het gemaal Linderteseweg is stopgezet. Hierdoor komt een groot deel van het afvalwater in Raalte niet terecht op de zuivering, maar blijft het in het riool. Het afvalwater in het riool is onderzocht.

Nadat de uitslag van het rioolwater in de kern Raalte bekend was, is besloten dat het veilig genoeg was om het rioolwater van Raalte-kern naar de rioolwaterzuivering afgevoerd kon worden.

Alleen het deel waarin de schadelijke stof is aangetroffen blijft afgesloten. Dit rioolwater, ongeveer 250 kuub, wordt ook naar Kampen vervoerd. Zodra dat stuk leeg is, wordt dit deel van het riool ook weer op de rioolwaterzuivering aangesloten.

Verontreinigd rioolwater weggepompt
In de nacht van zaterdag op zondag is er zo'n 250 kuub rioolwater uit de verontreinigde streng van het riool gepompt. Dit water is door tankauto’s afgevoerd naar een buffer van het waterschap in Kampen.

Riool zondagmiddag weer op orde
De situatie is inmiddels van een GRIP-2 afgeschaald naar GRIP-0. De situatie is onder controle. De gemeente Raalte verwacht dat vanaf zondagmiddag het rioolsysteem weer normaal in werking is. Bedrijven en huishoudens hebben geen hinder van deze situatie ondervonden.
Provincie:
Tag(s):