vrijdag, 22. april 2011 - 11:58 Update: 09-09-2018 16:51

RIVM: 'Rauwe groenten voor consumptie wassen of verhitten'

De Bilt

Het is raadzaam om groenten voor consumptie goed te wassen, eventueel te schillen en waar mogelijk te koken of te bakken. Zo wordt de kans op het binnenkrijgen van bacterien, inclusief bacterien die resistent zijn tegen antibiotica, geminimaliseerd. Dit adviseert het RIVM vrijdag.

Bij onderzoek werden ESBL-producerende bacteriën aangetroffen in groenten die aangekocht waren op de markt en in reguliere en biologische winkels. Van de 119 onderzochte monsters bleken zeven monsters deze bacteriën te bevatten.

Deze bacteriën komen normaal voor in de darm van ieder mens en dier en ook in het milieu. Soms kunnen darmbacteriën infecties veroorzaken, zoals blaasontsteking of bloedbaaninfecties.

Resistente ESBL-producerende bacteriën kunnen ook in de darm voorkomen, zonder dat dat schadelijk is. Zij kunnen echter, net als gevoelige darmbacteriën, soms urineweg- en bloedbaaninfecties veroorzaken die dan niet met de gangbare antibiotica behandeld kunnen worden. Dit is vooral een gevaar voor patiënten met verminderde weerstand.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):