maandag, 29. augustus 2011 - 8:22

RIVM wil betere regels voor ziekenhuizen bij bacterie-uitbraak

Bilthoven

Roel Coutinho, directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), vindt dat er betere regels moeten komen voor ziekenhuizen die te maken krijgen met een multiresistente bacterie.

Ziekenhuizen zouden besmetting met een multiresistente bacterie moeten melden zodat er 'over de schouder meegekeken' kan worden of de aanpak slaagt, aldus Coutinho in de Volkskrant van maandag.

Tot nu toe is er nog geen goed systeem voor het melden van uitbraken. Ziekenhuizen bepalen zelf hoe ze een bacterie-uitbraak aanpakken. 'Maar dat wil niet zeggen dat het ook altijd lukt om de uitbraak onder controle te krijgen. Daar is nu geen mechanisme voor', zegt Coutinho.

In de praktijk wordt een bacterie-uitbraak wel gemeld maar doordat een verplichting ontbreekt, kan het gebeuren dat ziekenhuizen dat niet doen. Dit gebeurde recent bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Het RIVM overlegt met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het ministerie van Volksgezondheid over mogelijke maatregelen, zoals bijvoorbeeld een meldplicht.
Provincie:
Tag(s):