woensdag, 23. november 2011 - 11:15

RIVM wil hervaccinatie tegen kinkhoest

Mensen die intensief te maken hebben met zuigelingen moeten opnieuw gevaccineerd worden tegen kinkhoest. Op die manier krijgen kwetsbare pasgeboren baby's genoeg bescherming tegen deze besmettelijke ziekte, zo schrijft het AD woensdag.

De hervaccinatie is nodig omdat de bestaande DKTP-vaccinatie na verloop van tijd geen bescherming meer biedt tegen kinkhoest. Daardoor kunnen ouders, kinderartsen, verloskundigen en medewerkers van de kinderopvang en consultatiebureaus de ziekte alsnog krijgen en zo de baby's besmetten, zegt professor Mooi projectleider kinkhoest van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de afgelopen jaren is het aantal gevallen van kinkhoest weer toegenomen. Professor Mooi denkt dat de bacterie zich heeft veranderd. Het huidige vaccin zou daardoor ook korter beschermen. Wie is ingeënt en toch kinkhoest krijgt, heeft wel minder klachten.

Ongeveer 100 tot 300 kinderen komen per jaar door kinkhoest in het ziekenhuis terecht. Per jaar overlijdt er volgens het RIVM gemiddeld minder dan een kind aan de ziekte.
Provincie:
Tag(s):