dinsdag, 31. mei 2011 - 19:40

Rode baretten herdenken D-Day in Normandië

Dit jaar wordt in Normandië herdacht dat 67 jaar geleden de operatie Overlord startte. Met een aantal ceremonies worden de slachtoffers herdacht.

Op uitnodiging van de ambassade neemt ook Nederland dit jaar deel aan het uitgebreide programma. Een compagnie van de Luchtmobiele Brigade zal in de periode van 2 tot en met 7 juni acte de presence geven.

De luchtmobiele Koningscompagnie zal met para’s van 2 tot en met 7 juni deelnemen aan de diverse herdenkingen en kransleggingen. Hoogtepunt van de herdenking is de memorial parasprong op drop zone (DZ) Iron Mike met ook para’s uit o.a. Amerika en Engeland. Aansluitend wordt een parade door St. Mere-Eglise gehouden. Deze plaats is vooral bekend door de uit 1962 daterende film The Longest Day, waarin de scene met de parachustist die op de kerktoren landde, wereldberoemd is. Op 7 juni is een speciale herdenking in Arromanches waar ook militairen van het 17 Pantserinfanteriebataljon Regiment Fuseliers Prinses Irene samen met veteranen van de Prinses Irene Brigade aanwezig zullen zijn op de “place du 6 juin”.

Operatie Overlord was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Operatie Overlord begon op 6 juni 1944 en eindigde op 25 augustus 1944, toen Parijs werd bevrijd. De operatie startte met luchtlandingen en een massale amfibische aanval in de vroege morgen van 6 juni. Na de landing werd allereerst gepoogd het Normandische bruggenhoofd te behouden en uit te breiden. Diverse operaties werden hiervoor ondernomen en tijdens Operatie Cobra braken de geallieerden definitief door de Duitse linies. Toen de Duitsers in de val kwamen bij Falaise, was de strijd in geallieerd voordeel beslist. De weg naar Parijs lag open en de Franse hoofdstad aan de Seine werd ingenomen. Men beschouwt de bevrijding van Parijs over het algemeen als het einde van Operatie Overlord. . In Normandië zijn in totaal 27 begraafplaatsen, waarop meer dan 110.000 doden begraven zijn: 77.866 Duits, 9386 Amerikaans, 17.769 Brits, 5002 Canadees en 650 Polen.

De Prinses Irene Brigade landde in Normandië met 1205 mannen 274 motorvoertuigen, 83 motoren en 4 rijwielen in Arromanches, om vandaar uit de opmars van de geallieerden te ondersteunen. De brigade heeft gevochten bij o.a. de bevrijding van Grave, Tilburg, Zeeland en Hedel.
Provincie:
Tag(s):