donderdag, 6. oktober 2011 - 13:15

Rode cijfers dreigen voor algemene ziekenhuizen

Amsterdam

Een groot aantal algemene ziekenhuizen in Nederland komt zonder aanvullende maatregelen vrijwel zeker in de rode cijfers. Dat zeggen de onderzoekers van BDO in het vandaag gepubliceerd rapport BDO- Benchmark Ziekenhuizen 2011: een analyse van de jaarrekeningen van algemene ziekenhuizen.

Op het eerste oog lijken de cijfers gunstig. Gezamenlijk boekten de algemene ziekenhuizen over 2010 een winst van 258 miljoen euro, een stijging van 45 miljoen euro. Toch waarschuwen onderzoekers Chris van den Haak en Rob Karlas van de BDO branchegroep Zorg voor slecht weer.

Er hangen de sector vele onzekerheden boven het hoofd en zeker is dat vanaf 2011 sprake is van forse kortingen, voor alle ziekenhuizen betreft dit op jaarbasis 380 miljoen euro.

Volgens de onderzoekers kan continuïteit alleen worden gewaarborgd door intensiever samen te werken met andere ziekenhuizen en overige zorginstellingen en bedrijfseconomische aspecten te laten meewegen bij de beslissing om bepaalde diensten wel of niet te verlenen.
Provincie:
Tag(s):