vrijdag, 25. februari 2011 - 15:04

Rode Kruis opent rekening 7244 voor Libië

Den Haag

Het Nederlandse Rode Kruis heeft vrijdag gironummer 7244 geopend voor de slachtoffers van de gewelddadigheden in Libië. ‘Het Rode Kruis zet zich schrap voor een mogelijke vluchtelingenstroom naar de buurlanden en Europa’, meldt de hulpverleningsorganisatie vrijdag.

Medische hulp
Er is dringende behoefte aan medische hulp en er is een tekort aan medicijnen en bloed in de plaatselijke ziekenhuizen. Bij de grens met Egypte wordt een flinke groei verwacht van het aantal vluchtelingen. Er zijn tot op heden meer dan 10.000 vluchtelingen de grens overgestoken.

70.000 Aziatische gastarbeiders
Ook bij de grens met Tunesië zijn duizenden mensen, voornamelijk Aziaten die in Libië als gastarbeider werkten, de grens overgestoken. Er verblijven naar schatting nog rond de 70.000 Aziatische gastarbeiders in Libië. Het is nog onduidelijk of de kampen een zogeheten doorstroomkamp worden waar mensen tijdelijk zitten en daarna verder gaan richting hun bestemming.

Zowel op de grens met Tunesië als op de grens met Egypte zijn Rode Kruis posten opgezet. Het Rode Kruis stuurt extra noodhulpgoederen, waaronder tenten en medicijnen.

Vluchtelingen in bootjes naar Italië
In Italië zijn er tot op heden op het eilandje Lampedusa ruim 6000 vluchtelingen in bootjes gearriveerd. De verwachting is dat met de onrust in Libië dit aantal flink zal gaan toenemen. Voor deze mensen worden door Rode Kruismedewerkers appartementen in gereedheid gebracht.

Gevreesd wordt dat de vluchtelingenstroom naar Italië enorm gaat toenemen. Het Rode Kruis is in samenwerking met de autoriteiten gestart met voorbereidingen om de toestroom van vluchtelingen op te kunnen vangen.

Internationale medische teams
Drie internationale medische teams van het Rode Kruis zijn onderweg naar Libië. Totnogtoe zijn het vooral lokale Rode Kruismedewerkers die hulp bieden aan de mensen die gewond zijn geraakt. Lokale vrijwilligers van de Rode Halve Maan bieden in diverse steden in Libië eerste hulp aan gewonden.

Alleen al in de stad Benghazi werken vijftig vrijwilligers in een zelfgebouwde eerstehulppost. In verschillende steden zijn vergelijkbare eerstehulpposten opgezet. Deze zijn er vooral voor de eerste hulp, maar ook om eventueel mensen met een ambulance van het Rode Kruis naar het ziekenhuis te brengen. Daarnaast helpen de vrijwilligers bij evacuaties en bij het herenigen van vermisten.
Provincie:
Tag(s):