donderdag, 17. februari 2011 - 21:47

Roosegaarde ontwerpt sensorkunst voor De Nieuwe Kolk

Assen

Ruim 15 lichtpilaren sieren in 2012 het nieuwe culturele centrum De Nieuwe Kolk in het hart van Assen. Het speciaal voor Assen ontworpen kunstwerk ‘Sensor Valley 8.0’ wordt ontwikkeld door Daan Roosegaarde van Studio Roosegaarde uit Rotterdam. De pilaren van ca. 2,5 meter hoog lichten op bij aanraking of als je erlangs loopt. Omdat ze deels op de trap van de entree geplaatst worden, ontstaat een ‘interactieve rode loper’. Eind maart komt Roosegaarde naar Assen om een presentatie te geven over het ontwerp voor inwoners en belangstellenden.

Kunstenaar en architect Roosegaarde is vorig jaar gekozen door de commissie verwerving beeldende kunst Assen uit vier presentaties van verschillende kunstenaars. Het gebruik van sensortechnologie was voor de commissie een doorslaggevende factor vanwege de hoge ambities van Assen op dit gebied. In totaal reageerden 125 kandidaten op de oproep vorig jaar om een kunstwerk te ontwerpen voor De Nieuwe Kolk.

Roosegaarde geniet internationale faam vanwege zijn vernieuwende werken die een mix vormen van design & technologie. Hij is een van de trendsetters in de innovatieve kunststroming New Dutch Design; kunstenaars die de grens opzoeken tussen mens en computer. In 2009 won hij de Dutch Design Award met zijn werk Flow 5.0 dat onder meer te zien was in het Tate Modern in Londen, het Nationaal Museum in Tokio, en het Victoria and Albert Museum in Londen.
Provincie:
Tag(s):