maandag, 11. juli 2011 - 19:49

Rosa Zeelandia

Op 9 juli 2011 heeft mevrouw Karla Peijs, Commissaris van de Koningin in Zeeland, een roos gedoopt op Rozenkwekerij de Bierkreek te IJzendijke, Nederland.

Een struikroos met een maximum hoogte van 150 centimeter, wanneer er geen snoei wordt toegepast. Wordt de struik wel gesnoeid, dan blijft de struik 80 tot 90 centimeter hoog. Door deze vorm kan de roos gebruik worden als solitaire struik, in bedden en borders, maar ook benut worden als haag. Ze is ook geschikt voor grotere potten.

De struik is tot nu toe resistent gebleken tegen de gevreesde rozenziekten: sterroetdauw, meeldauw en roest. Ze is vorstbestendig (zone 5).
De bloemen zijn middelgroot, 4 tot 7 centimeter, hebben 4 tot 8 bloemblaadjes, gele meeldraden en zijn van een onbeschrijfelijke, bijna niet vast te leggen, kleur rood. Fluweelachtig, dieprood, tot karmijnrood komt het dichtst in de buurt. De nieuwe bladeren zijn dieprood maar verkleuren al snel naar glanzend donkergroen. De herfstkleur is overigens ook erg mooi. Door de open bloemvorm zijn de meeldraden in trek bij allerlei insecten zoals zweefvliegen en bijen.

‘Rosa Zeelandia’ is een kruisingsproduct van de Amerikaanse rozenwinner Robert Neil Rippetoe. Robert Neil Rippetoe blijft de geestelijk vader van de roos. Rozenkwekerij de Bierkreek vertegenwoordigt Robert Neil Rippetoe in Europa. De naam ‘Rosa Zeelandia’ is voor deze roos vastgelegd.
Provincie:
Tag(s):