zaterdag, 17. september 2011 - 20:42

Rosenthal vraagt Abbas af te zien van lidmaatschap VN

Den Haag

Minister Rosenthal heeft vandaag telefonisch contact gehad met president Abbas over het Midden-Oosten vredesproces.

Hij sprak onder andere over de Palestijnse plannen om volgende week in New York het lidmaatschap van de Verenigde Naties aan te vragen.

De Nederlandse regering spant zich met anderen in voor het vredesproces en meent dat een vredesregeling alleen door onderhandelingen tot stand kan komen. Eenzijdige handelingen die niet door alle partijen worden geaccepteerd, dragen niet bij aan een oplossing.

Minister Rosenthal sprak op vrijdag met zijn Israëlische collega Liberman en riep hem op om stappen te zetten zodat de onderhandelingen kunnen worden hervat. Rosenthal vindt het van belang dat Israël en de Palestijnen samenwerken met de EU Hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton, en Secretary of State Hillary Clinton, die met het zogenaamde Kwartet (bestaande uit de VS, EU, VN en Rusland) werken aan een verklaring om de onderhandelingen te herstarten.

Volgende week zullen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties verdere besprekingen plaatsvinden over het vredesproces. De Nederlandse regering blijft deze dagen in nauw contact staan met beide partijen en andere betrokkenen.
Provincie:
Tag(s):