woensdag, 24. augustus 2011 - 13:49 Update: 08-07-2014 0:27

Ruggenmergtumor Jochem Myjer goedaardig

Leiden

De ruggenmergtumor van Jochem is goedaardig. Het gaat om de zogenaamde ‘laaggradige variant’ van een ependymoom.

'Dit werd afgelopen dinsdag uit onderzoek duidelijk en is door het neurochirurgisch behandelteam van Prof. Dr. W.C. Peul (LUMC) aan Jochem medegedeeld’, valt te lezen op zijn website.

Daarmee kwam er voor Jochem en zijn omgeving sneller dan verwacht een einde aan een periode van onzekerheid. Jochem werd op donderdag 18 augustus geopereerd aan een tumor in zijn ruggenmerg.

De tumor werd deze zomer ontdekt, nadat Jochem zich met aanhoudende klachten tot artsen had gewend. De tournee van Jochem zijn nieuwste show Even Geduld Aub! is inmiddels tot in elk geval 1 januari 2012 afgezegd.

Een ependymoom is een tumor die ontstaat uit weefsel van het ruggenmerg zelf en kent laaggradige en hooggradige varianten. De variant die nu bij Jochem is vastgesteld, is de minst bedreigende variant.

Op basis van een MRI-onderzoek na de operatie lijkt de tumor in zijn geheel te zijn verwijderd, maar helemaal zeker is dat bij dit soort operaties nooit. Jochem zal daarom de komende jaren onder strenge controle blijven in het ziekenhuis. De kans dat de tumor terugkeert is klein, maar niet verwaarloosbaar.

Het herstel van Jochem verloopt volgens zijn behandelend artsen uit het LUMC “naar omstandigheden voorspoedig”. Peul: “Het is een neurologisch zeer ingrijpende operatie geweest.

Dat betekent dat Jochem een aanzienlijke tijd nodig zal hebben om te revalideren. De komende maanden moet duidelijk worden of Jochem weer geheel terugkeert naar het fysieke niveau van voor de operatie.
Categorie:
Tag(s):