zaterdag, 22. oktober 2011 - 20:23

Ruim 100 miljard extra steun EU aan banken

Een ingewijde anonieme bron heeft zaterdagavond gemeld dat de ministers van
van Financiën van de landen van de Europese Unie toch een akkoord hebben bereikt over extra steun aan banken. De banken krijgen een steun ter waarde van meer dan 100 miljard euro. Dit meldt RTL4 zaterdag.

De ministers willen de banken verplichten om hun kernkapitaal op te trekken tot 9 procent.

De onderhandelingen verliepen vrij moeizaam. Zaterdagmiddag werd al bekendgemaakt dat de financiële problemen van Griekenland veel groter zijn dan eerder gedacht. De banken in de eurozone zouden er rekening mee moeten houden dat ze tot 60% van hun Griekse schuldpapier zullen moeten afschrijven. Dat is te lezen in een vertrouwelijk rapport van experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De ministers van Financiën van de 17 eurolanden hebben de conclusie aangenomen dat banken hun verliezen moeten nemen.

Debat Tweede Kamer

Tijdens het debat van de Tweede Kamer zaterdagmiddag kregen oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 steun van de regeringspartijen VVD en CDA voor een drietal moties over fundamentele sociale grondrechten, over duurzame hervormingen in Europa en over het onderscheid tussen nuts- en spaaractiviteiten binnen banken. De fractievoorzitters moesten daarvoor wel enige druk op premier Mark Rutte uitoefenen.

Tijdens het debat had Rutte op aandringen van de oppositie er al mee ingestemd dat banken die steungeld krijgen van het Europese noodfonds geen bonussen mogen uitbetalen. Ook toonde de premier zich opeens een voorstander van een financiële transactietaks voor banken, terwijl hij eerder zo'n belasting had afgewezen.
Provincie:
Tag(s):