woensdag, 13. april 2011 - 22:33

Ruim € 881.000,- aan bijstandsfraude opgespoord

Emmen

De Sociale Recherche van het opsporingssamenwerkingsverband
Zuid-Drenthe en Noordwest-Overijssel heeft in 2010 een bedrag van ruim
€ 881.000,- aan bijstandsfraude opgespoord. Dat blijkt uit het jaarverslag
over 2010 van de Sociale Recherche.

In het samenwerkingsverband werken zes rechercheurs, acht handhavers en twee administratief onderzoekers aan de opsporing van bijstandsfraude en het voorkomen daarvan. Dit doen zij voor de gemeenten Steenwijkerland, Staphorst, Meppel, Westerveld, De Wolden, Hoogeveen, Coevorden, Borger-Odoorn en Emmen

De in 2010 verrichte onderzoeken voor de negen gemeenten hadden ondermeer tot resultaat dat 86 uitkeringen zijn beëindigd en 32 uitkeringsaanvragen zijn afgebroken. De onderzoeken hebben in totaal een besparing opgeleverd van ruim 2,8 miljoen euro. Dit is het bedrag dat bespaard wordt doordat de bijstandsfraude nu ontdekt is, waardoor betrokken fraudeurs in de toekomst geen of minder bijstand uitgekeerd krijgen.

In de gemeente Emmen is een bedrag van € 468.729,- aan bijstandsfraude
opgespoord. Er zijn 69 uitkeringen beëindigd en 28 aanvragen voor een
uitkering afgebroken. Dit heeft een besparing opgeleverd van 1,6 miljoen euro. De meeste onderzoeken gingen om een onjuiste opgave van de woonsituatie, gevolgd door verzwegen vermogen, witte inkomsten en inkomsten uit zwartwerk. Het opgespoorde fraudebedrag wordt van de betrokkenen teruggevorderd. Ook is er beslag gelegd op onder andere een motorjacht, twee personenauto’s, gouden sieraden en geld.
Provincie:
Tag(s):