donderdag, 5. mei 2011 - 10:42

Rupsenplagen in opkomst!

Het is u misschien opgevallen dat er overal rupsen aan kleine draadjes door tuinen en natuurgebieden waaien. Het betreft hier veelal de rupsen van de kleine wintervlinder.

Boswachter Jeffrey Huizenga constateerde afgelopen weekend al de eerste heuse rupsenplagen in de bossen bij Munein en Burgum. "Het is zelfs zo erg dat het op sommige plekken wel weer herfst lijkt. De rupsen zijn onverzadigbaar en vreten bomen compleet kaal."

De rupsen zijn niets ontziend en weinig kieskeurig. Ze hebben nu een voorkeur voor de bloemen van lijsterbes en het blad van de hazelaar en de esdoorn. De eiken die nu pas in blad komen worden tot nu toe ontzien. Huizenga verwacht dat dit niet lang kan duren voor ook de eiken aan de beurt zijn. Als de struiken kaal zijn kunnen de lichte rupsen zich door “ ballooning” gemakkelijk verplaatsen op de wind met hun gesponnen draadje. We verwachten dat de schade aan de bomen erg mee valt, want de bomen zijn goed in staat opnieuw blad te zetten zo vroeg in het jaar.

De droge winter en het warme voorjaar heeft sterke invloed op de aantallen van de kleine wintervlinder. De vlinder vliegt vanaf november tot januari op droge, koele winteravonden. Die omstandigheden waren afgelopen winter perfect. Er zijn enorme aantallen eitjes afgezet op de bomen die nu uitkomen. Vrijwel alle eitjes zijn uitgekomen, maar ook de rupsen hebben geen tegenslag van het weer ondervonden. De eerste rupsen zijn nu zo’n twee weken oud, dus ik verwacht dat we nog maar aan het begin staan van grotere rupsenplagen.

De grote wintervlinder vliegt later en die eitjes moeten nog grotendeels uitkomen. Alleen regen en kou kan de rupsen nog tegenhouden. Gelukkig zit er ook een postieve kant aan de ruspenplagen. De verwachting is dat veel zangvogels van de plagen profiteren, zoals de tjiftjaf, zwartkop en de koolmees.
Provincie:
Tag(s):