vrijdag, 30. september 2011 - 17:09

Rutte: kabinet bereikt overeenstemming over toekomst provincies

Den Haag

Het kabinet heeft vrijdag in de ministerraad gesproken over de toekomst van een aantal provincies. Premier Rutte zei na afloop dat er overeenstemming is bereikt over de invulling van de plannen in het regeerakkoord.

‘Minister Piet Hein Donner zal nu gaan werken aan concrete voorstellen die over enkele weken zullen worden gepresenteerd. Tot die tijd zegt het kabinet hier niets over’, aldus Rutte.

’Fusie provincies’
Diverse media berichtten vandaag al over een aanstaande fusie tussen de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Rutte zei hierover dat of deze berichten kloppen hij dat kon bevestigen noch ontkennen.

Regeerakkoord
Rutte verwees wel naar plannen in het regeerakkoord waarin het kabinet een opschaling van het provinciaal bestuur in de Randstad voorstelt om zo het aantal bestuurslagen en politici terug te dringen waardoor er slagvaardiger kan worden gewerkt bij het nemen van grote beslissingen.

Reacties provincies
In een eerste reactie op de voorgenomen plannen heeft de provincie Utrecht zo zijn twijfels. ‘Alleen als er duidelijk meerwaarde op grond van inhoud aangetoond kan worden, valt er met provincie Utrecht te praten’, laat de provincie vrijdag weten.

Ook de provincie Flevoland laat in een reactie, vertegenwoordigd door gedeputeerde Witteman, weten het kabinetsplan niet te zien zitten en kiest voor behoud van zelfstandigheid.
Provincie:
Tag(s):