vrijdag, 14. januari 2011 - 15:40

Schade door vuurwerk aanzienlijk

Utrecht

Ondanks een breed pakket aan preventieve maatregelen en verscherpt toezicht is de totale schade door vuurwerk aan objecten in de openbare ruimte dit jaar €100.315.

Dat is aanzienlijk meer dan voorgaande jaren. Prullenbakken waren het vaakst doelwit. 96 afvalbakken raakten beschadigd. De gemeente doet van alle schadegevallen in één keer aangifte bij de politie.

Het totale schadebedrag is dit jaar weliswaar hoger dan voorgaande jaren, maar dat komt doordat de gemeente een bredere inventarisatie heeft gehouden dan voorgaande jaren. Tunnels, parkeermeters, ondergrondse afvalcontainers en kliko's zijn dit jaar voor het eerst meegenomen. Zonder deze objecten komen de kosten ongeveer gelijk uit met voorgaande jaren. In 2008-2009 waren de kosten €63.550 en in 2009-2010 was het totaalbedrag €48.915.

€550 per afvalbak
De komende weken worden de beschadigde objecten weer opgeknapt of (deels) vervangen. In de nieuwjaarsnacht sneuvelden 96 afvalbakken à €550,14 verkeersborden à €150, zeventig kliko's van verschillend formaat met een nieuwwaarde tussen de €18,50 en €34. Verder was er schade aan ondergrondse afvalcontainers, afzetpalen, een fietsentrommel, drie parkeermeters en aan het interieur van twee tunnels. Bewoners met een kapotte kliko krijgen een nieuwe geleverd. De gemeente heeft nauw contact met de politie en het openbaar ministerie om eventuele schade achteraf op de daders te kunnen verhalen. Geen van de daders is op heterdaad betrapt. Totdat zij gevonden zijn, draagt de gemeente de kosten.
Provincie:
Tag(s):