vrijdag, 28. oktober 2011 - 16:37

Schieten door KMar op Eindhoven Airport rechtmatig

Eindhoven

De Rijksrecherche heeft het onderzoek naar een incident op Eindhoven Airport op 29 juli 2011, waarbij door de Koninklijke Marechaussee (KMar) is geschoten, afgerond.

Op basis van het onderzoek concludeert het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem dat er door de Koninklijke Marechaussee rechtmatig en proportioneel gebruik gemaakt is van het dienstwapen.

Op vrijdag 29 juli deed zich rond 11.15 uur op een plein aan de voorzijde van de terminal van Eindhoven Airport een schietincident voor. Uit het onderzoek van de Rijksrecherche naar het incident komt naar voren dat een burger door het latere slachtoffer werd bedreigd met een mes.

De KMar heeft ingegrepen bij deze bedreiging, waarna het slachtoffer zich tegen de medewerkers van de KMar keerde en hen ernstig bedreigde met het mes. De twee medewerkers van KMar hebben gedreigd met en daadwerkelijk gebruik gemaakt van pepperspray.

Toen dit geen effect had, is door de twee medewerkers van de KMar gericht geschoten op de benen van het slachtoffer. De man heeft geprobeerd meerdere malen te vluchten, waardoor telkens situaties ontstonden waarbij direct ernstig gevaar dreigde voor de medewerkers van de KMar. Er zijn in totaal tien schoten gelost door twee medewerkers van de KMar.

Naar het oordeel van het OM was er op de verschillende momenten waarop is geschoten, sprake van noodweer, waarin rechtmatig en proportioneel, het schieten op de benen, gebruik werd gemaakt van het vuurwapen. Dit oordeel betekent dat er geen aanleiding is om strafrechtelijk vervolging in te stellen tegen de twee medewerkers van de KMar.

Onder leiding van het arrondissementsparket in Den Bosch is een strafrechtelijk onderzoek gedaan naar het handelen van het slachtoffer.
Provincie:
Tag(s):