woensdag, 25. mei 2011 - 18:45

'Schippers zet hulp aan rokers op losse schroeven'

Den Haag

Nog voordat de eerste effecten bekend zijn van hulp bij stoppen-met-roken, zet minister Schippers de vergoeding in het basispakket alweer op losse schroeven. Zo zien Astma Fonds en Nederlandse Hartstichting de Gezondheidsnota die vanochtend verscheen.

In die nota schrijft het kabinet dat gezondheidsinterventies niet thuishoren in het basispakket. Meer mensen dan ooit grijpen nu de kans om de best denkbare stap te zetten voor hun gezondheid. Maar de drempel om te stoppen, wordt ineens weer hoog.

'Rokers die willen stoppen, wordt sinds januari de hand gereikt. Ze willen dolgraag, het loopt storm. Maar ze zijn nog amper begonnen, of Schippers dreigt de deur dicht te slaan' zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds. Stoppen met roken is de belangrijkste stap die mensen kunnen zetten voor hun gezondheid, aldus de beide. Roken is de belangrijkste oorzaak van kanker, COPD en hart- en vaatziekten waar mensen zelf iets aan kunnen doen. Als er in Nederland niet meer wordt gerookt, sterft er op termijn dertig procent minder mensen aan deze ziekten. In de huidige verhoudingen zijn dat 11.000 doden per jaar minder. 'Vergoeding van deze hulp is dus onmisbaar', zegt Hans Stam van de Nederlandse Hartstichting
Provincie:
Tag(s):