woensdag, 12. januari 2011 - 13:43

Schoonmakers bij UWV Leeuwarden zonder pardon overgeplaatst

Leeuwarden

Vier schoonmakers bij het UWV in Leeuwarden zijn met onmiddellijke ingang overgeplaatst naar een ander schoonmaak-object. De schoonmakers, in dienst bij schoonmaakbedrijf ISS, kregen dit afgelopen vrijdag te horen. "Een vreemde gang van zaken", vindt CNV-bestuurder Jan Kampherbeek. Hij wil hierover uitleg van het UWV en van ISS.

Kampherbeek hoorde het nieuws van de plotselinge overplaatsing via de schoonmakers. "De schoonmakers kregen het vrijdag van ISS te horen, zonder verder uitleg", zegt Kampherbeek. "Ik heb ISS gebeld. ISS geeft aan dat de overplaatsing gebeurt in opdracht van het UWV. En het UWV verwijst weer naar ISS. Daar neem ik geen genoegen mee."

Kampherbeek heeft wel een vermoeden van de reden. "Het UWV heeft een paar jaar geleden een veel te goedkoop schoonmaakcontract met ISS afgesloten. Het werk moest in veel minder uren gebeuren. Eén keer raden wat je dan krijgt. Klachten over de schoonmakers. Nu moeten zij weg, terwijl ze al veel eerder hebben aangegeven dat ze een onhaalbare taak hebben gekregen."

Verantwoordelijkheid

CNV Vakmensen werkt op dit moment, samen met opdrachtgevers en schoonmaakbedrijven in de sector, aan een code voor 'goed opdrachtgeverschap'. Kampherbeek: "Opdrachtgevers en schoonmaakbedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen, ook voor de schoonmakers. Deze actie van het UWV is een typisch staaltje van hoe het dus níet moet. Ze luisteren niet naar de schoonmakers als die met vragen of opmerkingen komen. In plaats daarvan zeggen ze tegen ISS dat de schoonmakers maar moeten ophoepelen en dat er nieuwe voor hen in de plaats moeten komen. Dat lost het probleem niet op. Want dan zitten die schoonmakers straks met hetzelfde probleem."

Kampherbeek wil daarom uitleg van ISS en het UWV. "Zowel het UWV als ISS moeten serieus kijken hoe de schoonmakers hun werk wél fatsoenlijk kunnen doen."
Provincie:
Tag(s):