vrijdag, 28. oktober 2011 - 18:04

Schultz: geen geld zoek bij ProRail

Den Haag

“Er is geen geld zoek dat bedoeld is voor het beheer, onderhoud en de aanleg van het spoor. De spoorbudgetten worden besteed waarvoor ze zijn bedoeld en de administraties van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en ProRail sluiten volledig op elkaar aan,” dat schrijft minister Schultz van Haegen vrijdag aan de Tweede Kamer.

De minister baseert zich op onderzoek van de departementale auditdienst en de externe accountant van ProRail naar de besteding van budgetten door Prorail.

Eerder berichtte de Algemene Rekenkamer dat 1,1 miljard euro van het rijksbudget voor beheer, onderhoud en aanleg van het spoor tussen 2005 en 2010 niet zou zijn besteed. Uit onderzoek blijkt nu dat dit 364 miljoen euro is.

Eerder had de minister al aangegeven dat het bedrag volgens haar substantieel lager lag, namelijk 373 miljoen euro. Schultz: “Ik zie het onderzoek van de onafhankelijke departementale auditdienst als ondersteuning van mijn berekeningswijze van de hoogte van de onderbesteding. Deze gelden blijven natuurlijk beschikbaar voor het spoorprogramma.”

Het budget dat het ministerie besteedt aan het beheer, onderhoud en de aanleg van het spoor is ondergebracht in het Infrastructuurfonds. Kenmerkend voor dit fonds is dat uitgaven eerder kunnen worden gedaan, of later, afhankelijk van de voortgang van het project.
Provincie:
Tag(s):