dinsdag, 27. september 2011 - 20:36 Update: 08-07-2014 0:29

Schultz trekt 5 miljoen euro uit voor stimulering rijden op waterstof

Rotterdam

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en milieu trekt vijf miljoen euro uit om het rijden op waterstof in Nederland te stimuleren. Dat heeft de minister dinsdag bekend gemaakt bij de opening van de beurs voor duurzame mobiliteit, Ecomobiel in Rotterdam.

Volgens de minister kan Nederland samen met onze buurlanden een waterstof-Walhalla in Europa worden. “Wij hebben in de Botlek samen met Antwerpen één van de grootste infrastructuren voor de productie van waterstof van Europa. We kunnen het goedkoop produceren, we hebben de transportleidingen al klaar liggen en er is al tientallen jaren ervaring om waterstof voor industriële toepassingen veilig te hanteren. We hebben dus een dijk van een startpositie”, aldus de minister.

Samen met het bedrijfsleven en de regionale overheden zal het Rijk in het voorjaar een uitgewerkt plan van aanpak uitbrengen. De minister wil daarmee tijdig inspelen op met name de personenauto’s op waterstof die naar verwachting vanaf 2014 op de markt komen.

Voorop staat voor de minister dat er iets moet gebeuren aan het ‘kip-ei probleem’ van de tankinfrastructuur. “We hebben nu welgeteld twee tankstations voor waterstof: een in Arnhem en een in Amsterdam, die niet voor het publiek toegankelijk is. We hebben meer vulpunten nodig. Voor bussen, vrachtauto’s én personenauto’s”, aldus de minister.

De minister wil hierover met aanbieders van waterstof, pomphouders, gemeenten en provincies afspraken maken. Naast de vijf miljoen van het Rijk rekent ze erop dat er ook geld uit Europese fondsen en regionale fondsen beschikbaar komt.

Bij het plan van aanpak zal het Rijk ook de stimulering van andere vormen van schoon vervoer betrekken. “Groene mobiliteit gaat de markt veroveren”, aldus de minister.
Categorie:
Tag(s):