maandag, 25. april 2011 - 22:33

Scoutingschip en binnenvaartschip in aanvaring met elkaar

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) onderzoekt een aanvaring tussen een binnenvaartschip en een schip van een scoutinggroep op de Noord bij Hendrik-Ido- Ambacht.

Het binnenvaartschip voer zaterdag achter op het scoutingschip. Door de aanvaring raakte dit schip beschadigd en stuurloos. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Omstreeks 16.00 uur voer het lege binnenvaartschip opvarend op de Noord net beneden de Alblasserdamse brug. Het schip voer een vaartuig van de scouting voorbij dat drie roeiboten sleepte. Aan boord van het scoutingschip waren zes jeugdleden en acht begeleiders.

Beide schepen werden op hun beurt weer ingehaald door de waterbus. Per marifoon riep de waterbus de betrokken schepen op en vroeg of zij aan stuurboord van hen de weg vrij wilden maken. De waterbus wilde de schepen over stuurboord passeren zodat het gemakkelijk aan haar steiger in H.I. Ambacht kon aanmeren.

Daarop volgend liep het schip van de scouting iets naar bakboord. Even later werd het schip door het binnenvaartschip van achter aangevaren. Daarvoor ramde het schip ook nog de roeiboten die wel vol liepen maar door de aanwezigheid van luchtkasten niet zonken.

De schipper van het binnenvaartschip had op het laatste moment zijn motor nog gestopt nadat passagiers van de waterbus heftig naar zijn voorschip wezen. Echter toen kon een aanvaring niet meer worden voorkomen.

Door de aanvaring raakte het stuurwerk defect, raakte de roerkoning ontzet en sloeg het roer uit de taatspot. Omdat het schip stuurloos was nam het binnenvaartschip het langszij en beide schepen meerden even later af bij een scheepswerf. De Waterpolitie van het KLPD maakt proces-verbaal op.
Provincie:
Tag(s):