vrijdag, 14. oktober 2011 - 8:43 Update: 08-07-2014 0:27

SCP: Nederlanders hebben het niet zo druk

Nederlanders zijn niet zo druk als zij misschien zelf wel denken blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ze besteden ongeveer 6 uur per dag aan werk, huishouden, opleiding en gezin, zo’n 50 minuten minder dan gemiddeld in de onderzochte zestien landen.

Er wordt wel geklaagd over weinig vrije tijd, maar Nederlanders hebben dagelijks ongeveer vijf en half uur vrije tijd (het weekend meegerekend). Dat is een half uur langer dan gemiddeld in de overige landen.

Nederlanders in een dag
Per etmaal besteden Nederlanders van 20-74 jaar gemiddeld ruim elf uur aan zaken als slapen, douchen en eten. Zo’n zes uur per dag gaat naar de taken met een verplicht karakter: onderwijs, betaald werk, het huishouden en de zorg voor kinderen. Aan het huishouden spenderen Nederlanders twee uur en drie kwartier per dag.

Nederlanders besteden minder tijd aan verplichtingen
Nederlanders en Belgen besteden van de onderzochte landen de minste tijd aan verplichtingen: een kleine zes uur per dag. Noord-Europeanen besteden ongeveer een half uur per dag langer aan verplichtingen, Zuid-Europeanen zo’n 40 minuten langer en Oost-Europeanen zelfs ruim een uur langer.
Categorie:
Tag(s):